A megrendelt vakcinák 5 százalékát kaptuk meg, és bő egyharmadát sikerült beadni

Legfontosabb

2021. február 19. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarország által a nyugati és a keleti gyógyszercégeknél lekötött 26,7 millió adag vakcinából eddig 1,4 millió érkezett meg hozzánk, és ezekből 544 ezer adagot adtak be – derül ki a Telex összesítéséből.

Infografikánkon azt nézheti meg, hogy a Magyarország által megrendelt készletekből eddig mennyi érkezett meg a különböző gyártóktól, és ebből hány adagot adtak be. Mivel a teljes védettséghez a nálunk használt oltóanyagokból kettőt kell beadni, valóban beoltottnak csak az a 152 432 ember tekinthető, aki már megkapta a 2. dózist. (A megrendelt tételek közül egyedül a Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen vakcinája lesz egydózisú, de ez még nem kapta meg az engedélyt az EU-ban).

Grafika: Bakró-Nagy Ferenc – Telex
Grafika: Bakró-Nagy Ferenc – Telex

December 26-án tudták beadni Magyarországon az első koronavírus elleni oltást. Azóta közel 2 hónap telt el, de az oltás lassan halad, mint ahogy a szállítások is akadoznak. A lakosság immunizálását nézve nemzetközi összehasonlításban Magyarország az EU-s átlag alatt, de a világátlag fölött áll. Lakosságarányosan nézve több embert oltottak be nálunk Szerbiában, Szlovákiában, Romániában vagy Szlovéniában, de jobban állunk, mint Ausztria vagy Horvátország.

Kedden érkezett meg az első szállítmány a kínai Sinopharm vakcinából, így hamarosan már ötféle oltóanyagot tudnak használni a magyar lakosság immunizálására. A kínai vakcinát azonban egyelőre még nem adhatják be. Ugyan a gyógyszerészeti intézet (OGYÉI) engedélyét már megkapta, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak most még meg kell vizsgálnia a vakcinát. Ha az NNK is megadja az engedélyt, akkor a kínai vakcinát is a háziorvosok fogják beadni azoknak, akik regisztráltak az oltásra (az orosz vakcinánál két és fél hét telt el az OGYÉI-engedély és az NNK rábólintása között).

Magyarország az Európai Uniói tagjaként a közös uniós beszerzésből 19,7 millió adag vakcinára jogosult. Magyarország önállóan biztosan nem tudta volna lekötni azt a mennyiséget a világpiacon, ami a közös uniós keretből most lakosságarányosan jár neki. Más kérdés, hogy a megnövekedett kereslet miatt a gyártók csak akadozva tudnak szállítani. Nemcsak Magyarországon van ez így, hanem egész Európában és az egész világon.

A magyar kormánynak ez mindenesetre jó alkalom volt egy kiadós brüsszelezésre, és annak bizonygatására, hogy szükség esetén keletről is be tudunk szerezni vakcinát. A megállapodások szerint Ororszországból összesen 2 millió adag oltóanyagot kapunk, Kínából pedig 5 millió adag érkezik, de közben úgy néz ki, az orosz szállítással is gondok vannak.

Milyen vakcinákat használunk, és ezeket kik kapják Magyarországon?

1. Az amerikai-német Pfizer-Biontech vakcinája a legmodernebb mRNS-technológiát használja. Az oltóanyaggal csak egy hírvivő RNS-t (messenger RNS-t) juttatnak be a szervezetbe. Ez arra utasítja a sejtet, hogy kezdje meg a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéinek gyártását, majd pedig erre reagál az immunrendszer. A vakcinát jelenleg a legidősebbek kaphatják meg a kórházi oltópontokon. 40 ezer idős embert oltanak be így. Ezt kapták az egészségügyi dolgozók is.

2. Az amerikai Moderna szintén mRNS-alapú készítmény. Ezt most az idősotthonok lakói és dolgozói kapják több mint 5000-en.

3. A brit-svéd AstraZeneca-vakcina úgynevezett vektorvakcina: egy, a szervezet számára ártalmatlan, sokszorozódásra nem képes csimpánzvírusba klónozzák bele a megcélzott vírus genetikai állományának egy részét. Ez készteti aztán arra a szervezetet, hogy az antigént elkészítse, és ezzel immunválaszt váltson ki. Ezt az oltóanyagot a háziorvosok adják be a 18-60 év közötti krónikus betegeknek. A legutóbbi szállítmány 28 200 ember oltását teszi lehetővé, amit most 2280 háziorvos véget.

4. Az orosz Szputnyik V az AstraZenecához hasonló vektorvakcina. A kórházi oltópontokon adják be a 60 év feletti, de egészséges embereknek. Az alkalmazási előirat szerint ezt a vakcinát nem tanácsos 60 év feletti krónikus betegeknek adni. Ezt eddig csak a Budapesten élők kapták meg, de miután a magyar hatóság újabb 20 ezer adag orosz oltóanyag felhasználását engedélyezte, ezeket már ki is szállították a vidéki kórházi oltópontokra.

Az egyelőre Magyarországon még nem alkalmazható kínai Sinopharm vakcina nem tartozik ezek közé a harmadik- és negyedik generációs oltóanyagok közé. A legelső védőoltások klasszikus eljárását alkalmazza: az oltóanyag tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktív formában. Betegséget nem tud okozni, de az immunrendszert ellenanyag termelődésére készteti. Kedden 550 ezer adag érkezett, ami majd 275 ezer ember oltására lesz elég. Ebben a cikkünkben szedtünk össze mindent, ami a kínai vakcináról tudható>>>

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hétfőn azt mondta: a héten a kórházi oltópontokon 60 ezer idős embert olthatnak be, a háziorvosoknál csaknem 23 ezer krónikus beteg kaphat oltást, valamint több mint 5000, idősotthonban lakó és dolgozó kaphatja meg első oltását Moderna-vakcinával. Emellett a Pfizer oltóanyagával a második körös oltást több mint 70 ezer, szociális intézményben gondozott és dolgozó kaphatja meg. A kormányhivatalok a héten egy levélben azt tudakolták a háziorvosoktól, hogy az immunizálás felpörgetése érdekében vállalnák-e az oltások beadását a hétvégéken is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!