Gulyás Gergely nyilatkozata szerint az oroszok is csak a megígért vakcina egyharmadát tudják leszállítani februárban

Legfontosabb

2021. február 13. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellentmondás van Szijjártó Péter külügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatai között, amelyek arra utalnak, hogy egyelőre Ororszország sem tud annyi vakcinát szállítani Magyarországra, amennyit korábban megígértek. Gulyás Gergely február 11-i nyilatkozata szerint az eredetileg februárra ígért 300 ezer helyett csak 100 ezer ember oltására elég vakcinát tudnak küldeni az oroszok.

A kormányzati koronavírus oldal szerint Szijjártó Péter január 22-én ezt mondta az orosz vakcináról, miután Moszkvában találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel:

Az oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

Szijjártó 300 ezer ember oltására elég oltóanyagot emlegetett. Mivel az orosz vakcinából is két dózist kell beadni egy embernek, ez az első hónapban 600 ezer adag oltóanyagot jelentett volna, a teljes orosz szállítmány pedig 2 millió adag.

Ezzel szemben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február 11-én ezt mondta – szintén a kormányzati koronavírus oldalon idézett nyilatkozatában:

A lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország.

Gulyás szavaiból tehát az következik, hogy az orosz fél az első hónapban nem 300 ezer, hanem csak 100 ezer ember oltására elegendő oltóanyagot tud szállítani.

Mindez csak azért érdemel figyelmet, mert a magyar kormányzati kommunikáció egyik fő üzenete az elmúlt hetekben épp az volt, hogy az Európai Unió nem tud elég vakcinát beszerezni, és Brüsszel tehetetlensége miatt a magyar kormány orosz és kínai oltóanyagokkal oldja meg a helyzetet. A „brüsszelező” kormányzati propaganda lépten nyomon azt emlegette, hogy nincs elég „nyugati” vakcina, miközben a valóság az, hogy 50. napja Magyarországon szinte csak az EU-n keresztül érkezett vakcinával oltanak. Ezen a héten kezdődött csak meg az oltás az orosz vakcinákkal, de a Szputnyik V-ből mindössze 2600, hatvan év feletti ember kap, és csak Budapesten.

Ahogy a világméretű igények miatt a nyugati gyártók, úgy az orosz Szputnyik V előállítója is komoly kapacitásproblémákkal küszködik, még a a hazai szükséglet kielégítése is lassan megy. Az orosz vakcinára legalább 50 országnak van előjegyzése, ami 1,2 milliárd dózis legyártását teszi szükségessé. Oroszország ezért másokhoz hasonlóan szintén külföldi gyártással oldaná meg a megrendelések teljesítését.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Válaszukkal frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!