Magyar Nemzet: Az Európai Néppártban sem mindenki támogatja az új működési szabályzatot, ami a Fidesznek jöhet rosszul

2021. február 24. – 09:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypárti Magyar Nemzet értesülései szerint az Európai Néppártban (EPP) komoly vita van az EP-frakció új működési szabályzatáról, amely alapján a jövőben, ha az EPP úgy dönt, hogy kizárja vagy felfüggeszti a pártcsalád egyik tagjának tagságát, akkor az automatikusan érvényes lesz az adott párt EP-ben lévő képviselőire is.

Bár a Fidesz néppárti tagságát 2019-ben felfüggesztették, az csak az ernyőszervezetre vonatkozik, az EP-frakcióra nem. Ott csupán Deutsch Tamást függesztették fel, miután a fideszes politikus egy nyilatkozatában a Gestapóhoz és az AVH gondolkodásmódjához hasonlította az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber érvelését. Deutsch nem szólalhat fel a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén, nem dolgozhat egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként, és nem tölthet be tisztséget az EP-ben.

Vagyis az új szabály alapján Deutsch miatt a fideszesek nem szólalhatnának fel az EPP képviseletében az EP-ben.

Szintén szerepel a tervezetben, hogy az EPP EP-frakciója önállóan is kezdeményezhetné, hogy egy-egy párt teljes delegációjának tagságát függesszék fel. Az eljárás elindításához elég lenne a 182 fős frakció 15 százalékának javaslata, amely alapján az EPP-frakció szavazásra jogosult tagjainak egyszerű többségi támogatása esetén a kizárás vagy felfüggesztés érvénybe is lépne. Az érintett párt frakciótagjai nem vehetnének részt a szavazáson.

A Magyar Nemzet információ szerint a tervezet egyik pontja sem rendelkezik a frakcióban kellő támogatással, a szabályzat módosításához ugyanis kétharmados többség kell. A lap forrásai szerint még a magyar kormánypártokkal szemben kritikus képviselők között vannak, akik túlzónak gondolják a szabálytervet, ami árthat a frakció egységének is. A frakció elnöksége és a nemzeti delegációk vezetői pénteken tartanak rendkívüli ülést az ügyben, amit később az eljárási szabályzat reformjáról szóló, tematikus frakcióülés követhet.

A lap korábban azt írta, hogy a tervezet a Fidesz jogainak csorbítását célozza, már csak azért is, mert az eljárási szabályzat felülvizsgálatára még a múlt év végén felállított öttagú munkacsoportban főként olyanok vannak, akik kritikusak voltak a Fidesszel, közöttük az osztrák Othmar Karas, aki Deutsch frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

A nemzeti delegációknak hétfőig kellett módosításokat javasolniuk a tervezethez, amit a Fidesz is megtett. A Magyar Nemzet szerint a magyar kormánypárt ellenzi, hogy az egész nemzeti delegáció szankcionálható legyen, meghagynák, hogy csak kétharmados többséggel lehessen kizárni egy-egy politikust, illetve azt javasolják, hogy felfüggesztés esetén a képviselőket ne lehessen olyan jogaiktól megfosztani, amelyek maguktól a választópolgároktól és nem a parlamenti csoporttól származnak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom