A Fideszre hegyezi ki az Európai Néppárt az új működési szabályzatát a kormánypárti sajtó szerint

2021. február 11. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyértelműen a Fidesz jogainak csorbítását célozza a Magyar Nemzet szerint az Európai Parlamentben (EP) az Európai Néppárt (EPP) frakciójának kidolgozás alatt lévő új működési szabályzata. „A reformterv bizonyítja: a néppárt immár egy zsugorodó, frusztrált politikai tömörülés stílusát vette fel” – írta a kormánypárti lap.

A változtatás egyik legfontosabb eleme, hogy ezentúl nemcsak egy-egy frakciótaggal szemben, hanem a pártcsalád EP-frakciójának teljes tagpárti delegációjával szemben is fel lehetne lépni.

De hát nincs már felfüggesztve a Fidesz?

A Fidesz–KDNP összesen 13 EP-képviselője az EPP-frakciójában ül (a KDNP-nek formálisan egy különálló képviselője van), a frakción belüli munkájukat jelenleg semmi sem korlátozza, annak ellenére, hogy a Fidesz tagságát a pártszövetségben 2019-ben felfüggesztették. Ez azonban az ernyőszervezetre, nem pedig az EP-ben lévő EPP-frakcióra vonatkozik. Ott csupán Deutsch Tamást függesztették fel, miután a fideszes politikus egy nyilatkozatában a Gestapóhoz és az AVH gondolkodásmódjához hasonlította az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber érvelését. (A nyilatkozatról és a decemberi szavazás tétjéről itt olvashat bővebben.) A szavazás előtt Deutsch kizárása is felmerült – a Fidesz szerint ebben az esetben minden képviselője otthagyta volna a 182 fős EPP-frakciót –, végül megelégedtek azzal, hogy Deutschot – aki kétszer is bocsánatot kért nyilatkozatáért – csak felfüggesztették, azaz,

  • nem szólalhat fel a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén;
  • nem dolgozhat egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként;
  • nem tölthet be tisztséget az EP-ben, ami esetében elsősorban a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnöki mandátumát jelenti.

A Magyar Nemzethez eljutott új tervezet szerint azonban ha az EPP úgy dönt, hogy kizárja vagy felfüggeszti a pártcsalád egyik tagjának tagságát, akkor az automatikusan érvényes lesz az adott párt EP-ben lévő képviselőire. Azaz ha a jelenlegi szabály érvényben lenne, a fideszesek már most nem szólalhatnának fel az EPP képviseletében az EP-ben.

Egy párt összes képviselőjét is kizárhatná az EPP frakciója

Emellett az EPP EP-frakciója a jövőben önállóan is kezdeményezhetné, hogy egy-egy párt teljes delegációjának tagságát függesszék fel. Az eljárás elindításához elég lenne a 182 fős frakció 15 százalékának javaslata, amely alapján az EPP-frakció szavazásra jogosult tagjainak egyszerű többségi támogatása esetén a kizárás vagy felfüggesztés érvénybe is lépne. Az érintett párt frakciótagjai nem vehetnének részt a szavazáson.

A lap szerint a tervezet a Fidesz jogainak csorbítását célozza, már csak azért is, mert az eljárási szabályzat felülvizsgálatára még a múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportban főként olyanok vannak, akik kritikusak voltak a Fidesszel, közöttük az osztrák Othmar Karas, aki tavaly Deutsch Tamás frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

Február végéig dől el

A tervezethez a tagok még javasolhatnak módosításokat, életbe azután léphet, ha végleges formát öltve a szavazáskor azt az EPP-frakciójának kétharmada támogatja.

A szavazásra február végéig kerülhet sor. Az EPP frakcióülésén a héten elhangzott, hogy az átalakítások nem a Fidesz ellen irányulnak, bár kétségtelen, hogy a Fidesz és az EPP régóta viszonya régóta feszült, és az ellentmondásos kapcsolat lezárását meggyorsíthatja, ha a szabályzat életbe lép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!