132-en haltak meg, 1985 új fertőzöttet találtak

2021. december 21. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 1985 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1383)
  • Új halálos áldozatok száma: 132 (a hétvégi napi átlaghoz képest +10)
  • Új mintavételek száma: 7428 (a hétvégi napi átlaghoz képest -14 757)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 5527 (az előző napi adathoz képest -10)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 501 (az előző napi adathoz képest -2)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 232 575 (az előző napi adathoz képest +6176)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 945 349 (az előző napi adathoz képest +8044)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 114 011 (az előző napi adathoz képest +9817)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Már legalább 15 magyart fertőzött meg az omikron variáns, ennyit azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, és további gyanús mintákat is vizsgálnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos egy hete jelentette be az új vírusvariáns hazai megjelenését, de a vizsgálatot végző Neumann Labs diagnosztikai laboratórium közleményéből lehetett sejteni, hogy már több helyen jelen van az omikron.

A 12 évnél idősebb diákok több mint a felét beoltották már, ennek a korosztálynak az 55 százaléka van beoltva a legutóbbi statisztikák szerint, az 5–11 év közötti korosztályból negyvenezer gyermeket regisztráltak a szüleik – erről beszélt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Népszavának.

Egy budapesti férfinak sikerült negyedszer is beoltatnia magát, annak ellenére, hogy Magyarországon hivatalosan csak három védőoltást lehet jelenleg kapni. Pártos Balázs a járvány kitörése óta rendszeresen oszt meg statisztikákat a Facebook-oldalán, ahol december 17-én arról számolt be, hogy negyedszer is beoltották.

Közben megvan az uniós jóváhagyás, jöhet az ötödik vakcina is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) feltételes forgalomba hozatali engedély kiadását javasolta hétfőn az Európai Unióban a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Nuvaxovid nevű oltóanyagának.

És ha már vakcinák, most az is kiderült, hogy magyar szakemberek korábban aggódtak a kínai és az orosz vakcina alkalmazása miatt – ez derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dokumentumaiból. Ezeket a Transparency International Magyarország perelte ki sikerrel, ebben a cikkben összefoglaltuk röviden a legfontosabb megállapításokat.

Emlékeztetőül: hétnapos átlag alapján Magyarország a második az EU-ban a lakosságarányos halálozás tekintetében, ennél többen csak Szlovákiában haltak meg. Arról, hogy hogyan is állhat a valódi védettség, itt írtunk bővebben.

A WHO szerint a világjárvány kezdete óta csaknem 274 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, amely több mint 5,35 millió áldozatot szedett.

Az Egyesült Királyságban már tizenkét beteg meghalt, másik 104 omikronfertőzött beteget pedig kórházban kezelnek jelenleg. Péntekre már majdnem a 25 ezret is elérte azoknak a száma, akiknél igazoltan kimutatták az omikron variánst az országban, csütörtökig pedig heten haltak meg.

Németországban várhatóan a karácsonyi ünneplést még nem érintenék a korlátozások, de a szilveszteri bulikat már igen, ugyanis december 28-tól szigorúbb lezárás jönne Németországban, erről kedden döntenek a tartományi miniszterelnökök és a szövetségi kormány találkozóján.


A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!