Már 12 omikronfertőzött halt meg az Egyesült Királyságban

2021. december 20. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét beteg már meghalt, másik 104 omikronfertőzött beteget pedig kórházban kezelnek jelenleg az Egyesült Királyságban – jelentette be hétfőn a Times Radióban Dominic Raab, az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyettese a Reuters szerint. Péntekre már majdnem a 25 ezret is elérte azoknak a száma, akiknél igazoltan kimutatták az omikron variánst az országban, csütörtökig pedig heten haltak meg.

Pénteken az Egyesült Királyságban már harmadik napja jelentettek rekordszámú új fertőzöttet, több mint 93 000 koronavírusost regisztráltak, de a szakemberek szerint a következő hetekben az omikron variáns terjedésével sorra dőlnek majd az eddigi rekordok.

Angliában már a múlt hét elején azt közölte a brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala, hogy az akkor tesztelt új esetek több mint 54 százalékát már az omikron variáns tette ki, a friss, pontosabban a vasárnapi részletes adatok itt elérhetők. Pár napja ezt még év végére várták, erről itt írtunk részletesen. A deltánál gyorsabban terjedő változat már Skóciában is dominánssá válhatott.

A WHO legfrissebb megállapításai szerint a koronavírus omikron variánsa jelentősen gyorsabban terjed, mint az eddig domináns delta. Maga a gyorsabb terjedés már eddig is nyilvánvaló volt az érintett országok járványügyi adataiból. A WHO most számszerűsítette is a dolgot: az omikron duplázódási ideje 1,5–3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!