Milyen ötödik hullámot okoz az omikron? Dél-Afrikában már látják, Nagy-Britanniában készülnek

Legfontosabb

2021. december 15. – 09:28

Milyen ötödik hullámot okoz az omikron? Dél-Afrikában már látják, Nagy-Britanniában készülnek
A dél-afrikai Cape Town egy oltóközpontjában koronavírus elleni oltást kap egy nő 2021. november 30-án – Fotó: Xabiso Mkhabela / Anadolu Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Dél-Afrikában uralkodóvá vált omikron variáns egy hónap alatt olyan magas fertőzöttszámokat produkált, ami a korábbi járványhullámokban kétszer ennyi idő alatt következett csak be. Bár sok a fertőzött, és emiatt sokan is vannak kórházban, az elhunytak száma látványosan nem emelkedik. Nagy-Britanniában már most kétnaponta duplázódnak a számok, és az év végére válhat dominánssá az új változat. Kezdődik a versenyfutás az idővel, fel kell pörgetni a harmadik oltásokat.

Hivatalosan Magyarországon is megjelent a koronavírus új, omikron nevű variánsa. Az eddigi változatoknál gyorsabban terjedő, de feltehetően nem veszélyesebb variánst egy házaspár szervezetében mutatták ki. Korábban egy Magyarországról Izraelbe érkező utasnál is kimutatták az omikront, ami arra utal, hogy itt fertőződhetett meg. Várható volt, hogy az új variáns nálunk is megjelenik, miután a legtöbb környező országban már kimutatták a jelenlétét.

Magyarországon még mindig a delta variáns a meghatározó, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket. A delta által okozott negyedik hullám már túl van a csúcson. A hétnapos mozgóátlagok alapján november 26-án tetőzött nálunk a napi új fertőzöttek száma, ami azóta folyamatos csökkenésben van.

Ezt általában csak 2-3 hetes késéssel követi az elhunytak számának csökkenése. Bár az elhunytak száma most éppen csökkenést mutat, ezzel egyelőre óvatosan kell bánni: a második és a harmadik járványhullámban is előfordult egy látszólagos csúcs utáni átmeneti csökkenés, de aztán még magasabbra emelkedett az elhunytak napi átlaga. A következő hetekben minden bizonnyal csökkenésnek indulnak ezek az adatok is.

A nagy kérdés az, mire számíthatunk az omikron hazai megjelenése után. Vajon érkezni fog hamarosan az ötödik hullám, ahogy ezt már Izraelben vagy az Egyesült Királyságban várják?

Dél-Afrikában mindennél gyorsabban terjed

Az omikron abban az esetben okozhat újabb heves járványhullámot, ha egy területen uralkodó típussá válik. Erre megvan minden esélye, ugyanis minden eddigi variánsnál gyorsabban terjed. Nézzük meg olyan országok példáját, ahol már az omikron okozza a fertőzések többségét!

Dél-Afrikában szeptember végére hagyott alább a negyedik hullám, november második felében az omikron variáns elterjedésével azonban ismét meredeken emelkedni kezdett a fertőzöttek száma. Az országban a teljes lakosság mindössze 25 százaléka kapott legalább két oltást (a felnőttek 38 százaléka). Ettől függetlenül a nemzetközi összehasonlító adatok alapján lakosságarányosan Magyarországon mindegyik hullámban legalább kétszer-háromszor magasabb volt a covidos halálozás, mint ott.

Míg egy hónappal ezelőtt Dél-Afrikában még csak napi 200 új fertőzést regisztráltak, most már 20-22 ezret – annyit, mint átlagosan a 2. vagy a 3. hullám csúcsán (vasárnap 37 ezer új esetet találtak, ami abszolút csúcs tavaly március óta). A két korábbi hullámban két hónapba telt, míg összejött ez a napi esetszám, most egyetlen hónap elég volt ehhez. A gyors terjedést az Independent szerint az is mutatja, hogy Dél-Afrika legnépesebb tartományában, Gautengben, 400 százalékkal nőtt az újonnan diagnosztizált betegek száma. Körükben a Covid–19 betegségért már 90 százalékban az omikron a felelős egy egészségügyi tisztviselő szerint.

Ezeken a grafikonokon ugyanakkor az is látható, hogy még ha rendkívül meredeken emelkedik is a fertőzöttek száma, ezt egyelőre nem követi az elhunytak számának növekedése.

A felső grafikonon a napi új fertőzöttek száma, az alsón a napi Covid-halálozás látható Dél-Afrikában egymillió lakosra számítva

Kevesebb a súlyos beteg

Az eddigi adatokból úgy tűnik, hogy bár az omikron variáns valóban gyorsabban terjed, nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint a korábbi variánsok – erre jutottak dél-afrikai kutatók is a saját adataikat elemezve.

A dél-afrikai fertőző betegségek intézete szerint:

  • a Covid–19 miatt az elmúlt hetekben kórházba kerülteknek mindössze 30 százaléka volt súlyosan beteg, ami kevesebb mint fele a korábbi hullámok esetszámának,
  • az átlagos kórházban tartózkodás ideje is lerövidült: most 2,8 nap, míg korábban 8 nap volt,
  • a közelmúltban Covid19 miatt kórházba került betegeknek mindössze 3 százaléka halt meg, ez korábban 20 százalék volt az országban.

Willem Hanekom, az Afrikai Egészségkutató Intézet (AHRI) igazgatója szerint is minden jel arra utal, hogy az omikron enyhébb lefolyású betegséget okoz. A professzor ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni azt, amit ma minden magára valamit adó tudós leszögez: még nem telt el annyi idő az omikron megjelenése óta, hogy végleges következtetéseket lehessen levonni.

Unben Pillay dél-afrikai orvos szerint az omikron variáns nem csak a fertőzés terjedésében gyorsabb, hanem más tünetek is jellemzők rá. Az orvos szerint korábban jellemzőbb volt a vírusra a légzési nehézség, az alacsony véroxigénszint. Emiatt többen és korábban is kerültek kórházba, mint most.

A fő tünetek az új variánsnál inkább hasonlítanak az influenzára, és enyhébbek. Gyakrabban jelentkezhet köhögés és testszerte tapasztalható fájdalom.

A vakcina véd a kórházba kerüléstől

Dél-afrikai kutatók tanulmányozták a vakcinák hatásosságát az omikron esetén, és arra jutottak, hogy bár a vakcina alapvetően fenntartja a hatásosságát, ez kissé csökkenhet az omikron esetében, de a kórházba kerüléstől így is hatékonyan véd, ami nagyon biztató – mondta Glenda Gray, a Dél-afrikai Orvostudományi Kutatótanács elnöke. Ezt az is bizonyítja, hogy a kórházban kezelt betegek között is egyértelműen többségben vannak az oltatlanok.

A Telex is beszámolt róla, hogy Dél-Afrika elnöke is elkapta a koronavírust. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknek vasárnap lett pozitív a koronavírustesztje, de csak enyhe tünetei vannak. Az elnök be van oltva, az egydózisú Janssen vakcinát kapta meg még a klinikai tesztek szakaszában. „Ramaphosa elnök szerint saját fertőzése figyelmeztetésül szolgál az ország minden lakosának, hogy oltassák be magukat, és legyenek éberek a fertőzéssel szemben” – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

Sok fertőzöttel, ezért több halálesettel számolnak a britek

Miért kell tartania a világnak akkor egy olyan vírustól, amelynek eddig mindössze egyetlen halálesetet tudnak be? Az omikron veszélye láthatóan nem abban van, hogy súlyosabb tüneteket okozna. A veszélyt a gyorsasága jelenti.

Túl sok fertőzött lesz rövid idő alatt, így a matematika törvényszerűsége szerint több ember is kerül egy időben kórházba, ami jobban megterheli az egészségügyi rendszert. Ha pedig többen kerülnek kórházba, az óhatatlanul emelni fogja az elhunytak számát is.

A Higiénia és a Trópusi Gyógyászat Londoni Egyetemének (LSHTM) kutatói a brit kormányt is ellátják tanácsokkal. Több modellt is készítettek az omikron elterjedésére, ami az egyik kutató, Nick Davies szerint az év végére valószínűleg a vírus domináns formája lesz Angliában, tekintve, hogy a fertőzöttek száma jelenleg 2,4 naponta megduplázódik Angliában – írja a BBC. Ez akkor is így van, ha Dél-Afrikával ellentétben az Egyesült Királyságban kifejezetten magas, 79 százalékos az átoltottság (teljes immunizálás, két dózis).

A kutatók legoptimistább forgatókönyve arra az esetre szól, ha az omikron csak kismértékben kerüli meg az immunvédelmet, és hatásosak az emlékeztető oltások. Ebben az esetben 2021 decembere és 2022 áprilisa között 20,9 millió fertőzéssel, 175 ezer kórházba utalással és 24 700 halálozással számolnak. A legpesszimistább szcenárió 34,2 millió fertőzéssel, 492 ezer kórházi esettel és 74 ezer halálesettel kalkulál. A modellben szereplő számokat jelentősen módosíthatja, hogy ezen idő alatt hányan veszik fel a harmadik oltást.

Az angliai Brentwoodban koronavírus-gyorstesztet osztanak 2021. november 29-én – Fotó: John Keeble / Getty Images
Az angliai Brentwoodban koronavírus-gyorstesztet osztanak 2021. november 29-én – Fotó: John Keeble / Getty Images

A harmadik oltás segíthet

Az Egyesült Királyságban már a londoni esetek harmadáért az omikron variáns lehet a felelős. Vasárnapig összesen 3137 esetben tudták kimutatni az új mutációt. Vasárnap már több mint 48 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban. Tíz ember van kórházban Angliában az omikron miatt – mondta hétfőn Sajid Javid, egészségügyi miniszter. Ők a 1885 év közötti korosztályba tartoznak, többségük mind a két oltását megkapta – közölte az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége.

Miután a legfrissebb adatok szerint Nagy Britanniában már két nap alatt megduplázódott az omikron variánssal fertőzöttek száma, vasárnap a brit kormány 4-es szintre emelte a járványügyi készültségét az ötfokozatú riasztási rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a fertőzések gyorsan terjednek, és nem zárható ki a terjedési ütem exponenciálissá válása.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap egy videóüzenetben vészhelyzetet hirdetett, és a harmadik oltások felvételét sürgette. A brit miniszterelnök arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy a harmadik oltás ismét a kellő szintre emeli vissza a védettséget az omikronnal szemben. A kormányfő szerint erre azért van szükség, mert az új variáns olyan sok, kórházi kezelést igénylő megbetegedést okozhat a megerősítő oltás nélküliek csoportjában, hogy azzal az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csak nehezen tud megbirkózni, például tervezett műtéteket vagy a daganatos betegek kezelését is el kell halasztani. Az Egyesült Királyságban ezért december végéig minden 18 év feletti megkaphatja a harmadik oltást, akit három hónappal ezelőtt vagy korábban oltottak be a második dózissal.

Skócia, Wales és Észak-Írország után hétfőn Angliában is érvénybe lépett az a kormányzati ajánlás, amely otthoni munkavégzést javasol minden olyan munkahelyen, ahol ez megoldható. Kedden a brit parlament újabb korlátozó intézkedésekről döntött. Oltási igazoláshoz vagy pedig negatív koronavírusteszthez kötik például a belépést az éjszakai klubokba és a nagy tömegeket fogadó rendezvényekre, például a futballmeccsekre.

Ebben a cikkünkben arról olvashat, hogy jók lesznek-e a vakcináink az omikron ellen? És mi lesz, ha nem?>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!