195-en haltak meg hétfőn, 3575 új fertőzöttet találtak

2021. december 14. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 3575 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1764)
  • Új mintavételek száma: 15 039 (a hétvégi napi átlaghoz képest -6692)
  • Új halálos áldozatok száma: 195 (a hétvégi napi átlaghoz képest +43)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6507 (az előző napi adathoz képest -24)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 563 (az előző napi adathoz képest -2)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 192 253 (az előző napi adathoz képest +1431)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 900 371 (az előző napi adathoz képest +6840)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 014 936 (az előző napi adathoz képest +9827)

– tették közzé a hivatalos adatokat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Vasárnap véget ért a háromhetes oltási akció, ami ugyan sikeres volt, mégsem hosszabbították meg. Így most már nem lehet előzetes regisztráció nélkül, csak úgy ad hoc besétálni valami oltópontra oltásért, hanem csak időpontfoglalás után. De ahogy egy ajtó bezárul, úgy nyílik egy új: szerdán már el is kezdődik Magyarországon az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA által 5–11 évesek számára is engedélyezett Pfizer alkalmazása az említett korosztálynál, de az ő esetükben is szükséges az előzetes regisztráció. A Magyar Orvosi Kamara az előzetes regisztráció eltörlését kéri, szerintük sok családnál nehézséget jelenthet, ha kevésbé járatosak az informatikában.

A tájékoztató oldal szerint az első, náluk is alkalmazható vakcinaszállítmány kedden már meg is érkezett Magyarországra, ezzel mintegy 69 ezer gyereket lehet beoltani. Azt írják, minden 5–11 éves gyerek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt.

Hogy mennyire fontos az 5–11 évesek beoltása is, jól jelzi, hogy jelenleg is van gyerek lélegeztetőgépen a Heim Pál Gyermekkórházban. Dr. Mészner Zsófia főorvos, a kórház módszertani igazgatója azt mondta, ugyan valóban ritkábban jelentkeznek súlyos tünetek a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, de az egyáltalán nem igaz, hogy a gyerekeknek nincs szüksége az oltásra, mert könnyen átvészelik a koronavírus tüneteit. A főorvos szerint lehet, hogy a gyerekek csak enyhe tüneteket produkálnak, de rájuk ugyanúgy veszélyes a hosszú Covid, amiről még nem tudni, hogy pontosan hogyan befolyásolja majd hosszú távon az életüket.

Ezzel a témával foglalkozik heti hírlevelében a Magyar Tudományos Akadémia is: a szerzők egyike épp Dr. Mészner Zsófia is. A már ismert információk mellett azt is részletezik, hogyan terjesztik a gyerekek a betegséget. „A vírus ürítése a felső légutakból hosszú időtartamú, 11,4 nap, és független a tünetektől. Gyermekeknél a vírus széklettel való ürítése a felnőttekhez képest elhúzódóbb, hosszabb, mint 4 hét, sőt kimutatható marad a székletmintákban azután is, hogy az orr-garat minták negatívvá válnak” – fogalmaznak.

Írnak a hírlevélben a szövődmények lehetőségéről, statisztikai alakulásáról, és végül egybehangzó véleményként állítják: „megállapítható, hogy a Covid-19-járvány a lakosság, azon belül a gyermekek nagyarányú átoltottsága nélkül nem győzhető le. A gyermekek oltása biztonságos, indokolt a saját érdekükben és azért is, hogy oltottságukkal hozzájáruljanak a járvány lezárásához, korábbi életvitelük folytatásához.”

A fontos hírek közé tartozik, hogy Magyarországon is kimutatták már a néhány hete nagy riadalmat keltő, és még mindig eléggé kérdőjelekkel körülvett omikron variánst. Müller Cecília arról beszélt hétfőn, hogy az omikront két hazai mintában mutatták ki. A tisztifőorvos szerint ettől függetlenül még mindig a delta variáns a meghatározó a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket. A fertőzöttséget egy házaspárnál mutatták ki, akik nem jártak külföldön. Egyiküknek enyhe tünetei vannak, a másikuk középsúlyos állapotban van, kórházban ápolják.

Közben Boris Johnson brit miniszterelnök arról számolt be hétfőn, hogy már legalább egy áldozata van a koronavírus omikron variánsának Nagy-Britanniában, és szerinte indokolt elvetni azt a feltételezést, hogy ez a variáns enyhébb a korábbi domináns, delta változatnál.

A Bázeli Egyetem bakteriológiai kutatócsoportjának vezetője hétfőn azt közölte, hogy az omikron vírusváltozat lehet a jövő hónaptól a koronavírus domináns mutációja Európában, megelőzve a delta variánst is. Az Egyesült Királyságból és Dániából érkező adatok szerint az omikron okozta fertőzések száma 3-4 naponta a duplájára nő, a terjedési sebessége pedig háromszor akkora, mint az eddig domináns delta variánsnak, mert az oltatlanok mellett az oltottak is megfertőződhetnek, de az oltottak – különösen azok, akik a harmadik, emlékeztető oltást is felvették – még mindig kisebb eséllyel mutatnak súlyosabb tüneteket, akkor is, ha az omikronnal fertőződnek meg, írja az MTI.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!