Az oltási akcióban átlagosan több mint kétszer annyian kérték az első oltást hetente, mint korábban

2021. december 13. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnap este lezárult oltási akció három hetében összesen 1 millió 436 ezren olttatták be magukat, közülük 1 millió 171 ezer fő a megerősítő, harmadik oltást vette fel, és 166 254, eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.

Bár az adatokban viszonylag nehéz eligazodni, miután a koronavírusról tájékoztató oldal továbbra is csak hétköznap közli a napi adatokat, alapvetően mégis az látszik, hogy

novemberben, az oltási akció hét előtti három hétben, amikor az oltást csak regisztráció után lehetett beadatni, hetente általában 23 106-an kérték az első oltást. Az oltási akcióhétben ez a szám átlagosan 55 418 ezerre nőtt, ami azt jelenti, hogy közel 2,4-szer annyian kérték regisztráció nélkül az első oltást.

Az már az első akció héten is jól látszott, hogy ha nem kell regisztrálni, akkor sokkal többen mennek el beoltatni magukat, már az oltási akcióhét első napján kígyóztak a sorok a kórházak előtt, Budapesten és az ország más pontjain is. Az oltási akció első hetében összesen 886 ezer oltást adtak be, 108 ezren az első oltást, 725 ezren a harmadik oltást vették fel. Az akcióhét első napját megelőző harminc napban átlagosan 2900 első oltást adtak be naponta, tehát csak november 22-én legalább hatszor annyian kérték az első dózist.

A második oltást három hét alatt 104  756-an kérték, így a második dózissal is beoltottak száma 5 893 531-re nőtt, de ahogyan a napi adatokból is látható volt a legtöbben a 3. oltásért mentek az oltópontokra. A harmadik dózissal beoltottak száma hárommillió fölé nőtt, az oltási akció előtt még csak alig több, mint 1,7 millióan voltak beoltva.

Magyarországon november 16-án lépte át a hatmilliót a beoltottak száma, és egészen az oltási akcióhét kezdetéig gyakorlatilag egy helyben toporgott a magyar oltási program. A tavasz eleji fellendülés után már május végére látványosan belassult, majd július végére el is párolgott az átoltottsági előnyünk, és az oltási akcióhét előtt az oltási hajlandóság úgy megcsappant, hogy Magyarország az uniós átlag alá csúszott átoltottságban.

A kormányzati oldalon megjelent információk szerint hétfőtől a kórházi oltópontok ismét normál menetrendben oltanak, aki szeretné beoltatni magát, a www.eeszt.gov.hu honlapon foglalhat magának időpontot, ha már rendelkezik érvényes regisztrációval, vagy a háziorvosától is kérheti az oltás beadását. További oltási akciók is várhatóak a közeljövőben, ezekről hamarosan tájékoztatást adnak.

A járvány negyedik hulláma alatt többször is kérdeztük az Operatív Törzset, hogy mikor váltanak át napi adatközlésre, illetve tervezik-e a regisztráció végleges eltörlését, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!