A 12 évnél idősebb diákok több mint a felét beoltották már

2021. december 21. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

„A köznevelésben tanuló, 12 évesnél idősebbek 55 százaléka van beoltva a legutóbbi statisztikák szerint, ez egy egész jó adat, de az alsóbb évfolyamokban ennél szerintem alacsonyabb lesz” – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Népszavának.

Eddig majdnem negyvenezer 5–11 év közötti gyermeket regisztráltak a szüleik. Ebben a korosztályban hatszázezren vannak, „tehát az arány egyelőre alacsony, nem is lep meg, ha a szülők megfontoltak, kicsit kivárnak”, tette hozzá. Szerinte ha csak az alsó évfolyamosok 10-20 százaléka lesz beoltva, az is lassíthatja a járvány terjedését.

Maruzsa arról is beszélt, hogy nem számítanak komoly működési problémákra az oltást megtagadó pedagógusok szabadságolása miatt. Örül annak, hogy decemberben minden nap 300-400-an vették fel közülük az oltást, de erről végleges adat csak január elején lesz.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös sztrájkbizottságának követeléseire reagálva azt mondta, hogy további lépések következnek, „most látjuk, meddig nyújtózkodhatunk, jelenleg egy 10 százalékos béremelésre van lehetőség, amire január elsejétől sort is kerítünk. 2023-tól pedig jön egy nagyobb bérrendezés”.

A két szakszervezet hetek óta tárgyal a kormánnyal, egyrészt béremelésről, másrészt arról, hogy ne kelljen fizetés nélküli szabadságra küldeni azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen. Január 31-re figyelmeztető sztrájkot hirdettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!