38 ezer 5-11 év közötti gyereket regisztráltak koronavírus elleni védőoltásra

2021. december 15. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 38 ezren regisztráltak az 5-11 év közötti gyermekek oltására – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A regisztráció utáni lépés az időpontfoglalás, amelyhez 2-3 napos validációs folyamat. A regisztráltak közül 16 ezren már időpontot is foglaltak – tudatta a munkacsoport-vezető.
Nagyon fontos szerinte, hogy minél több gyereknek adassák be az oltást, hiszen a gyerekek ugyan viszonylag könnyebb tünetekkel vészelik át a vírus okozta megbetegedést, a fertőzőképesség ennél a korcsoportnál is jelen van.

György István azt mondta, a gyermekek oltása 77 olyan kórházban indult el, ahol gyermekgyógyászati ellátás is folyik, valamint a háziorvosoknál. A kórházakban időpontfoglalás és előzetes regisztráció is szükséges, mivel az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre. A vakcina folyamatosan, hetente érkezik majd.

Az államtitkár kitért arra is, hogy csütörtöktől ismét regisztráció nélkül lehet kérni a védőoltást. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között lesz lehetőség előzetes regisztráció nélkül az oltásra. Lesznek ilyen napok még, és a településeken történő oltási akciók is elindulnak januárban – mondta az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa a vakcináról azt mondta, egy 10 mikrogrammos adagról van szó, amely harmada a felnőtteknek adott mennyiségnek. Ez egy teljesen önálló, a Pfizer által kifejlesztett oltóanyag, amelyet az amerikai és az európai gyógyszerügynökség is bevizsgált és elfogadott. Az oltóanyag biztonságos és hatékony, nincs nagyobb kockázata, mint bármelyik védőoltásnak.

Nagy az MTI tudósítása szerint azt is kifejtette, hogy a járvány első hullámában az a nézet terjedt el, hogy a koronavírus a gyermekekre nem annyira veszélyes, de az elmúlt időszakban egyre több a tünetes gyermek a világban. Elsősorban az Egyesült Államokban jelentkeztek tömeges megbetegedések, de a tendencia Európában is növekszik. Magyarországon is megnőtt a komoly tüneteket produkáló gyermekek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!