Megvan az uniós jóváhagyás, jöhet a Novavax vakcinája is

2021. december 20. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) feltételes forgalomba hozatali engedély kiadását javasolta hétfőn az Európai Unióban a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Nuvaxovid nevű oltóanyagának, amely ezzel az ötödik, az EU-ban engedélyt kapó vakcina lett, áll az MTI hírében. Korábban a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vállalatok kaptak forgalombahozatali engedélyt.

A Nuvaxovid vakcina európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie, ezt az EB röviddel az EMA ajánlása után meg is tette. Az EB közleménye szerint a Novavaxszel 2021. augusztus 4-én között szerződés alapján 2022 első negyedévétől kezdve akár 100 millió adag kerülhet az EU-ba, de további opció van a szerződésben még 100-100 millió adagra 2022-ben és 2023-ban. A teljes védőoltás kétadagos, a két oltás között három hétnek kell eltelnie.

A Novavax vakcinája fehérje alegységen alapul, azaz az oltásba nem a teljes vírust, csak egy immunreakció kiváltásáért felelős alegységét építik be, a koronavírus esetében jellemzően egy fehérjéjét.

Az EMA tájékoztatása szerint a Novavax-oltásra vonatkozó vizsgálatban 45 ezren vettek részt összesen két vizsgálatban. Az első alapján, melyet Mexikóban és az Egyesült Államokban végeztek, 90,4%-os hatékonyságot mutatott, a második, Nagy-Britanniában végzett vizsgálat alapján ugyanez az arány 89,7% volt. A két vizsgálat eredményei alapján tehát 90%-os hatékonyságot nyújt a koronavírussal szemben, azt viszont még vizsgálják, hogy az omikron variáns ellen mekkora védelmet nyújt.

Az oltás beadása utáni leggyakoribb mellékhatások között az oltás helyén fellépő fájdalom, illetve fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, általános rosszullét, hányinger és hányás szerepelt, vagyis nagyjából azok, amit a többi oltásnál is tapasztalni lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!