Szilveszterkor már nem fog klubozni senki: karácsony után jöhetnek az új korlátozások Németországban

2021. december 20. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden dönthetnek arról a német tartományi miniszterelnökök és a szövetségi kormány találkozóján, hogy milyen lépéseket tegyenek az omikron variáns terjedése ellen – erről ír a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Bild is. Mindkét lap úgy tudja, hogy a karácsonyi ünneplést még nem érintenék a korlátozások, de a szilveszteri bulikat már igen, ugyanis december 28-tól jönne egy szigorúbb lezárás Németországban.

A tervek szerint 14 éves kor felett maximum 10 fős csoportok találkozhatnának egymással jövő kedden – és ez csak az oltottakra, valamint a koronavírusból felgyógyultakra vonatkozik. Az oltatlanokra már most is érvényes az a szabály, hogy az adott háztartáson kívül csak két személyt fogadhatnak találkozókra.

A boltokat, valamint a kulturális és szabadidős létesítményeket jövő héttől csak az oltottak és a gyógyultak látogathatják, a klubokat és a diszkókat pedig a terv szerint egyszerűen bezárnák.

Ennél szigorúbb intézkedések ugyan eddig nem kerültek szóba, de Lars Klingbeil, a kormányzó szociáldemokraták vezetője szerint „minden más intézkedés felmerülhet”, ha nem sikerül megállítani időben az omikron variáns terjedését. „Nehéz hetek következnek” – mondta Klingbeil arra utalva, hogy szerinte a legfontosabb a kritikus infrastruktúra (például az egészségügy, a rendőrség és a tűzoltóság) munkájának biztosítása.

A kölni karácsonyi vásáron már bevezették a 2G-szabályt, azaz csak az oltottakat és a gyógyultakat engedik be – Fotó: Federico Gambarini / dpa Picture-Alliance via AFP
A kölni karácsonyi vásáron már bevezették a 2G-szabályt, azaz csak az oltottakat és a gyógyultakat engedik be – Fotó: Federico Gambarini / dpa Picture-Alliance via AFP

Karácsonykor tehát még mindenki szabadon mozoghat Németországban, a nemrég megválasztott új német kancellár, Olaf Scholz azonban mindenkit felelős viselkedésre kér – és azt javasolja, hogy egy-egy találkozó előtt a beoltott rokonok, barátok is teszteljék le magukat a vírusra.

A negyedik járványhullám egyébként épp az elmúlt pár napban indult csökkenésnek Németországban az adatok szerint, miközben a lakosság 70,3 százaléka oltotta be magát a koronavírus-vakcinák valamelyikének mindkét dózisával, 31,5 százalék pedig megkapta már a harmadik oltást is.

Nem Németország az első hely, ahol reagálnak a minden eddigi variánsnál gyorsabban terjedő omikron megjelenésére: Izrael már tiltólistát vezet a magas fertőzöttségi rátával rendelkező országokról, amire Magyarország is felkerült; Hollandia vasárnap reggel zárkózott be egészen január közepéig; Ausztria pedig hétfőtől szigorított a beutazási szabályain.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!