Magyarország is felkerül az izraeliek utazási tiltólistájára

2021. december 20. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt szerdától az izraeliek újabb tíz országba – köztük Magyarországra – nem utazhatnak az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja szerint. A minisztérium javaslata alapján a magas fertőzöttségi ráta miatt december 22-től felkerül az izraeliek utazási tiltólistájára az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Belgium, Magyarország, Kanada, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország is.

Az elmúlt napokban már felvettek a „piros” listára kilenc újabb országot – az Egyesült Királyságot, Dániát, Franciaországot, Spanyolországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Írországot, Norvégiát, Finnországot és Svédországot –, ahová már vasárnap éjféltől tilos volt elutazni. A Dél-afrikai Köztársaságba és az afrikai államok túlnyomó többségébe már december elején megtiltották a látogatást az izraelieknek. A „piros” országokat csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehet felkeresni.

A tiltólistán szereplő államokból hazaérkező izraelieket a repülőtérről kijelölt szállodába viszik, ott kell kötelező karanténban tartózkodniuk az első, még a repülőtéren elvégzett teszteredményük megérkezéséig. Ha ez negatív, akkor visszamehetnek az otthonukba, ahol hét napig házi karanténban kell maradniuk még akkor is, ha a védőoltás három adagjával vannak beoltva, és csak az egy hét elteltével elvégzett negatív teszt után léphetnek ki az utcára. A máshonnan érkező izraeliekre háromnapos otthoni karantén vár, amely akkor ér véget, ha az ekkor elvégzett második tesztjük is negatív. Ezeket a korlátozásokat legalább december 29-ig fenntartják.

„Új helyzettel állunk szemben. Az omikronfertőzések nagy része külföldről érkezik, ezért korlátoznunk kell a vírus Izraelbe jutását, hogy időt nyerjünk, és minél több embert beolthassunk, mielőtt Izraelben is elterjedne ez a vírusváltozat” – mondta Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnap a katonai rádióban. Az egészségügyi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy további 40 embernél azonosították a koronavírus omikron változatát, ezzel 175-re nőtt az omikronfertőzöttek száma. Az esetek túlnyomó többségében, 113-ban külföldről hazatérők érintettek, 31-en külföldön megfertőződöttekkel érintkeztek, 17 új vírushordozó pedig már a helyi közösségben kapta el valakitől a betegséget. A fennmaradó 14 eset eredetét még vizsgálják. Eddig csak egy súlyos állapotú, kórházi kezelést igénylő omikronfertőzött volt Izraelben, aki nem volt beoltva.

Ennek ellenére Izraelben nemrég tartották meg a 70. Miss Universe szépségkirálynő-választást, amelyre a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a delegáltak, a legtöbben saját stábbal. Magyarország képviseletében Jázmin Viktória állt színpadra, de ahogyan szülei állítják, épp a szigorú beutazási szabályok miatt nem tudott megfelelő ruhában versenyezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!