Hollandia január közepéig újra bezárkózik

2021. december 18. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

A holland ügyvivő kormány vasárnap reggeltől újra kemény lezárásokat vezet be, hogy korlátozza a koronavírus omikron variánsának terjedését – jelentette be szombat este Mark Rutte miniszterelnök az MTI beszámolója szerint.

Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó boltok január közepéig zárva tartanak. A szupermarketek, pékségek, drogériák, gyógyszertárak, bankok a következő hetekben is nyitva maradhatnak, míg az éttermekben elvitelre lehet ételt rendelni. A lezárásokat várhatóan január közepén oldják fel.

Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet a jövő hónap első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelentléti oktatás. A sportközpontokat is bezárják, a sportmérkőzések közönség nélkül tarthatók meg. A kültereken edzeni 17 év felett esetleg párban lehet, betartva az előírt 1,5 méteres távolságtartási szabályt.

A lezárásokat bejelentő sajtótájékoztatón Hugo de Jonge egészségügyi miniszter elmondta, hogy január 7-ig minden 18 évét betöltött állampolgár meghívót kap a harmadik, emlékeztető oltás beadására, a 60 év felettieket pedig már az év végéig tervezik beoltani.

„Ismét rossz karácsonyra kell számítani, de már korábban is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk ezt megfelelően kezelni. Meg vagyok győződve arról, hogy most is sikerül átvészelni ezt az időszakot”

– mondta Mark Rutte.

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök az új korlátozások bevezetéséről szóló hágai sajtótájékoztatón 2021. december 18-án – Fotó: Robin Utrecht / ANP / AFP
Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök az új korlátozások bevezetéséről szóló hágai sajtótájékoztatón 2021. december 18-án – Fotó: Robin Utrecht / ANP / AFP

Az országban korábban több tüntetést tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. A korlátozásokat a kormány november közepén vezette be ismét, miután rekordszámú fertőzést igazoltak. A kormány szerdán bejelentette, hogy újabb négy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt novemberben már életbe lépett korlátozásokat.

A holland közegészségügyi hatóság szombati adatai szerint 14 500 új fertőzést regisztráltak. Jelenleg 2372 beteget ápolnak kórházban, 673-an intenzív kezelésben részesülnek. Az elmúlt hét napban átlagosan 245 beteget vettek fel kezelésre, 23 százalékkal kevesebbet, mint az előző héten. A lakosság 74,65 százaléka kapott két oltást.

Kövess minket Facebookon is!