Járványadatok: 98-an haltak meg, és több mint 460-an szorulnak lélegeztetőgépre

2021. november 10. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 8434 (az előző napi adatokhoz képest +3846)
  • Új halálos áldozatok száma: 98 (az előző napi adatokhoz képest -25)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 4830 (az előző nap közölt adathoz képest +308)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 463 (az előző nap közölt adatokhoz képest +11)
  • Új mintavételek száma: 29 673 (az előző napi adatokhoz képest +9802)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 981 915 (az előző nap közölt adatokhoz képest +4007)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 760 912 (az előző nap közölt adatokhoz képest + 3411)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 431 000 (az előző nap közölt adatokhoz képest +34 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Legutóbb április 2-án regisztráltak ennél több új fertőzöttet, május 3-án voltak ennél többen kórházban, és lélegeztetőgépre is május 3-án szorultak a mostaninál többen.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erőteljes terjedése és a betegek számának növekedése miatt – a járvány előző hullámainak felszálló ágához hasonlóan – a kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát. „A betegek védelme és az egészségügyre háruló teher csökkentése érdekében egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása” – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. Ezzel kapcsolatban kerestük az Emmit és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, hogy megtudjuk, pontosan hány ágyat kell felszabadítani a covidos betegeknek, és pontosan mit jelent ez megyénként, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Magyarországon november 1-jétől kötelező maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, illetve innentől a munkaadók is előírhatják az oltást. A kórházakban és a szociális intézményekben látogatási tilalmat vezettek be. Oltásra kötelezi dolgozóit az ELTE után a Szegedi Tudományegyetem is, de a 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, csak buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát. Közben Budapest I. és II. kerületének önkormányzatai kedden közölték, hogy ingyenes koronavírus-szűrést szerveznek.

A briteknél akár már 2022 elején elérhető lehet a koronavírus elleni Pfizer-tabletta, a Pavloxid, amely a klinikai teszteken nagyon jól teljesít.

A cseh kormány viszont erőteljes oltási kampányba kezdett: sokkoló képekkel próbálja az oltás elfogadására ösztönözni a lakosságot. Van köztük olyan, amelyen lélegeztetőgépekre kötött, illetve hullazsákokba tett emberek láthatók „Elhitte az álhíreket” feliratokkal.

Egy hét alatt Európában 7 százalékkal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, és 10 százalékkal a halálos áldozatoké, miközben globálisan a fertőzöttek száma 1 százalékkal nőtt az előző héthez képest, az elhalálozásoké pedig 4 százalékkal csökkent – közölte szerdára virradóra közzétett összesítésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A vizsgált időszakban, november 1-től 7-ig az európai térségben több mint 1,9 millióval nőtt a fertőzöttek száma, és 26,7 ezer ember halt meg. A WHO hangsúlyozza, hogy miközben az európai térségben 10 százalékkal nőtt a halálesetek száma, a világ többi öt régiójában csökkent. Globális viszonylatban Európára jutott a fertőzöttek 63 és a halálesetek 55 százaléka. Az európai térségen kívül csak Afrikában nőtt a fertőzöttek száma, ott 3 százalékkal.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!