Járványadatok: 123-an haltak meg, és több mint 500-zal nőtt a kórházban ápolt betegek száma

2021. november 9. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 4588 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1356)
  • Új halálos áldozatok száma: 123 (a hétvégi napi átlaghoz képest +52)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 4522 (az előző nap közölt adathoz képest +542)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 452 (az előző nap közölt adatokhoz képest +18)
  • Új mintavételek száma: 19 871 (a hétvégi napi átlaghoz képest -12 302)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 977 908 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3394)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 757 501 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3026)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 397 000 (az előző nap közölt adatokhoz képest )

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Az elhunytak száma ennél magasabb legutóbb május 6-án volt. Egy éve ilyenkor kevesebben voltak lélegeztetőgépen (415-en), az oltást pedig még nem kezdték meg, ugyanakkor kihirdették az este 8 és hajnal 5 közötti időszakra vonatkozó kijárási korlátozást.

Az előző héten is közöltek már 100 fő fölötti áldozatot a napi számokban, de akkor a belügyminiszter azt mondta, ez csakis az adattorlódás eredménye volt, a napi áldozatok száma 30 körül volt. Arra, hogy történt-e most adattorlódás, rákérdeztünk, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Hétvégén, a három nap alatt összesen közel 18 ezer fertőzöttet találtak és 214-en haltak meg, és bár ez a szám elsőre nagyon riasztónak hathat, átlagolva sem az új fertőzöttek száma, sem az elhunytak száma nem haladta meg a múlt hét pénteken közölt napi számokat.

Koronavírussal fertőződött meg Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő is, ezt a Facebookon jelentette be. Azt írta, hogy tűrhetően van, de a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban ápolják. A bejegyzésében azt írta, hogy pár napon belül túl lesz rajta, de az orvosok szerint oltás nélkül „csúful járt volna”.

Ha már oltások: egy kiszivárgott, még publikálás előtt álló kutatás szerint ha harmadik, emlékeztető oltásként adják be a Pfizer–BioNTech vakcináját, akkor az minimum 9-10 hónapig védelmet biztosít a Covid–19 súlyos szövődményei ellen. A vizsgálat módszertana nem ismert.

Magyarországon november 1-jétől kötelezővé tették a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön, illetve innentől a munkaadók is előírhatják az oltást. A kórházakban és a szociális intézményekben látogatási tilalmat vezettek be. A múlt hét hétfőtől érvényes járványügyi korlátozásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A hazai átoltottság már nem számít kiemelkedőnek, így a kormány oltási akcióhéttel akar javítani a lakosság átoltottságán, így november 22. és 28. között időpontfoglalás és előzetes regisztráció nélkül is lehet első, második vagy harmadik oltást is beadatni a megemelt kapacitással működő kórházi oltópontokon.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!