17 ezernél is több új fertőzöttet találtak, 214-en haltak meg három nap alatt

2021. november 8. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

Az elmúlt három nap alatt összesen 17 834 új fertőzöttet találtak, 214-en haltak meg, lélegeztetőgépre 434 beteg szorul, és 3890-an vannak kórházban. Az előző hétvégén összesen 11 211 új fertőzöttet találtak, akkor 152-en haltak meg, lélegeztetőgépre 299 beteg szorult, és 2605-en voltak kórházban.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: 5944 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -860)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 32 173 (a múlt pénteki adathoz képest -512)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: kb. 71 (a múlt pénteki adatokhoz képest -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3980 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +117)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 434 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +22)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5974 514 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +2255)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 754 475 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +1931)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 369 000 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +18 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Az Egyesült Államokban már engedélyezték az 5 év fölötti gyerekek számára az oltást a Pfizer vakcinájával, és noha az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA még nem lépte meg ezt, az osztrák fővárosban, Bécsben már lehetővé tették az oltásukat, sőt, külön oltópontot is létrehoznak számukra.

Az 5–12 évesek oltására Magyarországon még nincs lehetőség, de a fertőzés közöttük is terjed. Havas Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az RTL Klub Híradójának azt mondta a minap, hogy hétről hétre több a koronavírusos gyerek, sok a fertőzött az oltatlan 12–18 évesek között és a még nem oltható 12 év alattiak körében is.

A korábbi hullámoknál az volt a jellemző, hogy ha volt is fertőzött szülő a családban, a gyerekek enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen estek át a fertőzésen, de most az a benyomás, hogy náluk is sokkal többen mutatnak tüneteket. A Bethesda Gyermekkórházba is sok gyerek kerül be mostanában. Velkey György főigazgató szerint az elmúlt másfél évben a karanténos időszak miatt kórokozókkal sem nagyon találkoztak a gyerekek de most a közösségekbe visszatérve már igen. Azt mondta a szezonális légúti megbetegedések mellett már koronavírussal is fertőződnek a kicsik. Velkey azt mondta, fulladások, torokfájások, hányások, hasmenések jelentkeznek tünetként, de súlyos betegekkel még nem találkoztak.

Magyarországon mind a szennyvízértékek, mind a napi koronavírus-adatok emelkedő tendenciát mutatnak, ezért a kormány november elsejétől előírta a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanekkortól a munkaadók előírhatják az oltást, a kórházakban és a szociális intézményekben pedig látogatási tilalmat vezettek be. A múlt hét hétfőtől érvényes járványügyi korlátozásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A hazai átoltottság már nem számít kiemelkedőnek, így a kormány oltási akcióhéttel akar javítani a lakosság átoltottságán, így november 22. és 28. között időpontfoglalás és előzetes regisztráció nélkül is lehet oltást beadatni a megemelt kapacitással működő kórházi oltópontokon.

Bár Magyarországon a lakosság nagyobb részét oltották be, mint Szlovéniában, lakosságarányosan nálunk mégis többen halnak meg, mint ott, ebben a cikkünkben körbejártuk, hogy mi lehet ennek az oka.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!