83 ember halt meg egy nap alatt, 6804 új fertőzöttet találtak

2021. november 5. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 6804 (az előző napi adatokhoz képest +536)
  • Új halálos áldozatok száma: 83 (az előző napi adatokhoz képest -24)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 3629 (az előző napi adatokhoz képest +263)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 366 (az előző napi adatokhoz képest +17)
  • Új mintavételek száma: 32 685 (az előző napi adatokhoz képest +11 186)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 967 747 (az előző napi adatokhoz képest +4869)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 748 682 (az előző napi adatokhoz képest +4463)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 315 000 (az előző napi adatokhoz képest + 41 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a háromnapos hétvége miatt egyes kórházakban megcsúszott a statisztikai szolgáltatás, így az operatív törzs által közétett adatokkal ellentétben csütörtökön és szerdán is harmincan haltak bele a koronavírus szövődményeibe.

A pénteki adatokkal kapcsolatban megkerestük az operatív törzset és a Belügyminisztériumot, hogy megtudjuk, helyreállt-e az adatközlés, és helyesek-e a pénteken közölt adatok. „A honlapon jelenleg is látható összesített adatok hitelesek” – válaszolta a Koronavírus Sajtóközpont. „A hétvégi elhalálozások összesítését és hitelesítését az egyes kórházak adminisztrációs okokból kisebb késéssel végzik, így pl. egy vasárnap elhunyt személyt nem hétfői, hanem a keddi adatközlésre jelentenek. Ugyanakkor ez nem általános, és az az összesített adatokat nem érinti. A kórházak felelősen és következetesen végzik az adatszolgáltatást” – írták.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, nincs szó arról, hogy bárkire áttolták volna a felelősséget azzal, hogy a munkáltató kötelezheti a munkavállalót a koronavírus elleni oltás felvételére. Az állam mint munkáltató is meghozza a döntéseket ugyanerről, „minden állami alkalmazott sorra fog kerülni”.

A kormány oltási akcióhéttel akar javítani a lakosság átoltottságán, így november 22. és 28. között időpontfoglalás és előzetes regisztráció nélkül is lehet oltást beadatni a megemelt kapacitással működő kórházi oltópontokon.

Bár Magyarországon a lakosság nagyobb részét oltották be, mint Szlovéniában, lakosságarányosan nálunk mégis többen halnak meg, mint ott, ebben a cikkünkben körbejártuk, hogy mi lehet ennek az oka.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!