Kiszivárgott, mennyi ideig lehetünk nyugodtak, ha megkaptuk a harmadik Pfizert

2021. november 8. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha harmadik, emlékeztető oltásként adják be a Pfizer–BioNTech vakcináját, akkor az minimum 9-10 hónapig védelmet biztosít a Covid–19 súlyos szövődményei ellen

– derült ki egy, az izraeli 12-es csatorna által megszerzett, egyelőre publikálatlan kutatásból. A vizsgálat módszertana nem került nyilvánosságra.

A tel-avivi Tel Hashomer kórházban végzett antitestvizsgálatokból kiderült, hogy a harmadik dózis nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem a megfertőződés esélyét is jelentősen csökkenti. Ezt egyébként egy néhány napja publikált, több százezer oltott adatát feldolgozó izraeli kutatás is megerősítette. A Clalit Health Services nevű helyi egészségügyi szolgáltató tanulmánya szerint a harmadik Pfizer-oltás a két oltás által biztosított, öt hónap alatt jelentősen meggyengült védelemhez képest 93 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés, 92 százalékkal a súlyos megbetegedés és 81 százalékkal a halálozás kockázatát. Ezek az adatok tulajdonképpen azt jelentik, hogy a védettség visszaáll a második oltás után mért szintre.

Izrael augusztusban elsők között kezdte meg a 60 éven felüliek általános oltását a harmadik dózissal, miután kiderült, hogy az első két dózis által biztosított védettség öt hónap elteltével gyengülni kezd – különösen az országra a nyár elején lecsapó delta variánssal szemben.

Izrael 2020-ban részben azon az áron tudott a 9 milliós ország beoltására elegendő Pfizer-vakcinát szerezni, hogy vállalta a koronavírus-vakcináció kísérleti országának szerepét, azaz kiterjedt vizsgálatok készítését az oltás hatékonyságáról és azok megosztását a gyártóval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!