Izraelben jön a harmadik oltás a hatvan év felettieknek, Pfizert kaphatnak

2021. július 30. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az immunhiányos betegek köre után a hatvan év felettiekre is kiterjesztették a harmadik oltás felvételének lehetőségét Izraelben a delta variáns terjedésével – írja a Guardian. A harmadik, emlékeztető oltást akkor vehetik fel a két dózissal már beoltott hatvan év felettiek, ha már legalább öt hónap eltelt a legutolsó oltásuk óta. A kormány Pfizerrel fogja oltani a jelentkezőket – közölte csütörtökön este Naftali Bennett izraeli miniszterelnök.

Elsőként Isaac Herzogot, Izrael elnökét oltják majd be ebben a körben pénteken. „A gyakorlat bebizonyította, hogy a vakcinák biztonságosak. Az is kiderült, hogy az oltóanyagok védelmet biztosítanak a súlyos szövődményekkel és a halállal szemben. És akárcsak az influenza elleni oltást, időről időre ezt is meg kell újítani, éppen ez történik” – magyarázta Bennett.

Az országos védettség erősítése érdekében, a korábbi változatoknál mintegy negyven százalékkal fertőzőbb delta vírusmutáció feltartóztatására, az utóbbi hetekben tömegesen oltották Izraelben a 12–15 éves korosztályt.

A harmadik oltás nemrég azért került napirendre a kormányüléseken, mert a kb. három hete elkezdődött negyedik, delta mutáns okozta járványhullámban az új fertőzöttek fele korábban be lett oltva. A védőoltással rendelkezők közül csak nagyon kevés embernél alakultak ki súlyos, kórházi kezelést igénylő tünetek.

A harmadik oltás lehetősége Magyarországon is él augusztus elsejétől azok számára, akik már legalább négy hónapja vették fel az utolsó oltóanyagukat. Ők már jelentkezhetnek is az EESZT-ben a következő oltásukra. A háziorvosok egyelőre bizonytalanok abban, hogy melyik vakcinára melyik típust érdemes ajánlani, az EU-nak pedig még nincs egységes szabályozása erről, ott ugyanis még nem született döntés a booster oltásról. Erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!