Az izraeli adatok alapján még hatásosabb a Pfizer vakcinája

2021. március 11. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni vakcina még a korábban gondoltnál is nagyobb védelmet nyújt, 97 százalékos hatásossággal előzi meg a súlyos tünetekkel járó megbetegedéseket – írja a Pfizer csütörtöki közleménye.

Az izraeli oltási kampány január 17-től március 6-ig rögzített adatai alapján megállapították, hogy a vakcinájuk a tünetmentes megbetegedéseket 94 százalékos hatásossággal előzi meg. Egy korábbi, 2020. december 20. és 2021. február 1. közötti adatokon végzett vizsgálat még valamivel rosszabb eredményeket mutatott, akkor a tünetmentes megbetegedéseket 92, a tünettel járókat pedig 94 százalékos hatásossággal előzte meg a vakcina – írja az AFP.

Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium (MoH) legfrissebb elemzése azt bizonyítja, hogy két héttel a második dózis beadása után a vakcina védelme még erősebb, 97 százalékos hatásossággal előzte meg a súlyos megbetegedéseket és haláleseteket. „Ez egyértelműen bizonyítja a vakcina hatásosságát, és arra ösztönöz minket, hogy még intenzívebben folytassuk az oltási kampányunkat. Arra törekszünk, hogy minden korosztályban még nagyobb legyen az átoltottság aránya. Ez reményt ad, hogy a nem is olyan távoli jövőben visszanyerjük a normális életünket” – mondta Yeheskel Levy, a minisztérium igazgatója.

Az izraeli oltási kampány az elsők közt, már december elején elindult, jelenleg ők tartanak a lakosságuk legnagyobb mértékű átoltottságánál. A kevesebb mint kilencmillió izraeli lakos mintegy 40 százaléka már mindkét dózist megkapta a Pfizer vakcinájából. „A már teljesen beoltott populációban jelentősen csökkent a megbetegedések aránya a még be nem oltott populációhoz képest. Ezt mutatja a kórházba kerültek számának jelentős csökkenése is” – mondta Yeheskel Levy.

Európa még több Pfizer-vakcinát kap

Az Európai Unió a következő két hétben további négymillió adag Pfizer-vakcinát kap, melyet az unió járványgócpontjainak szánnak – jelentette be szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A BioNTech–Pfizerrel kötött különmegállapodás alapján ezek a vakcinák az előre lekötött számon felül fognak rendelkezésre állni, és az uniós tagállamok lakosságarányosan igényelhetnek majd belőlük.

A vakcinabeszerzések körüli zavarok miatt sokat kritizált Európai Bizottság szerint a rendeléseket március végéig teljesíti a cég. A New England Journal of Medicine tekintélyes orvosi szaklap szerint a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina igen hatékonyan semlegesíti az eddig felbukkant mutációkat is. A technológiájának kifejlesztésében Karikó Katalin is komoly szerepet vállalt. A vírus elleni vakcinák működési elvét ebben a videóban mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!