Vizsgálatok szerint a Pfizer vakcinája a brazíliai vírusmutáció ellen is véd

2021. március 9. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina képes volt semlegesíteni a vírus új, Brazíliában gyorsan terjedő változatát – derült ki a New England Journal of Medicine hétfőn közzétett laboratóriumi tanulmányából.

A Pfizer-vakcinával már beoltott emberektől vett vér semlegesítette a vírus egy mesterségesen módosított változatát, amely ugyanazokat a mutációkat tartalmazta, mint a rendkívül fertőző P.1-variáns, amelyet először Brazíliában azonosítottak. A vizsgálatot a Texasi Egyetem Orvosi Osztályának tudósai végezték el, írja a Reuters.

A tanulmány szerint a Pfizer-vakcina nagyjából ugyanolyan hatásossággal semlegesíti a brazíliai variánst, mint a vírus eredeti, kevésbé fertőző változatát. A korábbi tanulmányok szerint a Pfizer vakcinája semlegesíti a vírus többi, fertőzőbb variánsait, mint például az Egyesült Királyságban vagy Dél-Afrikában azonosított vírusmutánsokat is, bár a dél-afrikai változat valamelyest csökkentheti a vakcina által kiváltott antitestképződést.

A Pfizer azt mondta, úgy vélik, hogy a jelenlegi oltás nagy valószínűséggel véd a dél-afrikai változat ellen, azonban azt is tervezik, hogy megvizsgálják a vakcinájuk három adaggal való oltását, valamint egy olyan változatot is kipróbálnak, amelyet kifejezetten a dél-afrikai variáns ellen fejlesztenek.

A brazíliai variáns már több európai országban felbukkant, hétfőn számoltunk be arról, hogy Ausztriában és Romániában is találtak olyan fertőzöttet, aki a vírus ezen változatát kapta el. A brazil variáns gyorsabban terjed, mint a korábban ismert változatok, és néhány elbírálásra váró tanulmány szerint olyanok is elkapják, akik korábban már átestek a fertőzésen.

A Magyarországon jelenleg elérhető öt vakcina működési elvét az alábbi videóban mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!