Jól teljesít a Pfizer koronavírus elleni tablettája a klinikai teszteken

2021. november 5. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer pénteken bejelentette, hogy a klinikai tesztek során nagyon jól teljesít a Paxlovid nevű koronavírus elleni tablettája – írja a New York Times. Ha a koronavírus-fertőzés tüneteinek megjelenését követő három napban beadják, akkor a gyógyszer 89 százalékkal csökkenti a kórházi ápolás vagy a halálozás kockázatát.

„Az eredmények a legvadabb álmainkat is túlszárnyalják” – mondta Annaliesa Anderson, a Pfizer egyik vezető tudományos munkatársa. Abban bízik, hogy a gyógyszer segítségével visszakaphatjuk a normális életünket, és véget érhet a pandémia.

A Pfizer hamarosan benyújtja a klinikai tesztelés adatait az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak (FDA), a gyógyszer engedélyeztetési folyamata ezzel kezdődik majd el.

Egy nappal ezelőtt Nagy-Britanniában a brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a molnupiravir nevű tablettát, amelyet a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozó betegeknek írnak majd fel.

Magyarországon március elején jelentették be, hogy már háziorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzötteknek a tabletta formájában elérhető favipiravirt, ami a betegség korai vagy középső szakaszában segíthet, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!