Új tablettát engedélyeztek a briteknél a koronavírus elleni kezelésekhez

2021. november 4. – 21:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a molnupiravir nevű tablettát, amit koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez használnak majd. A BBC szerint naponta két tablettát írnak majd fel a diagnózisuk után a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozó betegeknek.

A tabletta használatát azoknál a betegeknél engedélyezték, akiknél enyhe és mérsékelt tünetek jelentkeznek, és legalább egy olyan rizikófaktor is fennáll náluk, mint a túlsúly, az idős kor, a diabétesz vagy valamilyen szívbetegség. A vírus reprodukcióját akadályozó gyógyszert a tünetek kialakulása után öt napon belül el kell kezdeni szedni, hogy a legjobb hatást érje el.

Az Egyesült Királyság egyelőre 480 ezer adagot rendelt. Első körben oltott és nem oltott betegeknek is adják majd, aztán a hatékonyságáról élesben gyűjtött saját adatok alapján döntenek a további beszerzésekről.

Sajid Javid egészségügyi miniszter méltatta a kezelés várható hatásait a leginkább veszélyeztetettek esetében. Brit szakértők azt is hangsúlyozták azonban, hogy a gyógyszer nem váltja fel a koronavírus ellen hatékony védőoltásokat, ezt azok melletti kezelésként tervezik használni.

Október elején írtunk arról, hogy a gyártó egy 775 emberen végzett kutatása alapján azt állította, hogy hatékony a gyógyszere a koronavírus ellen. Eszerint felére csökkentette a kórházi ápolást és a halálozást azoknál a betegeknél, akiknél frissen mutatták ki a vírust. Miután öt napon át kaptak a gyógyszerből, mindössze csak hét százalék került súlyosabb tünetekkel kórházba.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is vizsgálják a gyógyszerfelügyeleti hatóságok a molnupiravirt. Az Egyesült Államok 1,7 millió adag megrendelését tervezi, amennyiben ott is engedélyezik a gyógyszert, írja az AFP.

A Merck gyógyszergyártó és a Ridgeback Biotherapeutics gyógyszerét Magyarországon is tesztelik, írtuk szeptember közepén. A kutatásban azt mérik fel, hogy alkalmas-e a Covid–19 megelőzésére olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban.

Magyarországon március elején jelentették be, hogy már háziorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzötteknek a tabletta formájában elérhető favipiravirt, ami a betegség korai vagy középső szakaszában segíthet, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!