Négy ember halt meg és 65 új fertőzöttet találtak péntek óta

2021. július 5. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 65 (a pénteken közölt adatokhoz képest +28)
  • Előző napon elhunytak száma: 4 (a pénteken közölt adatokhoz képest +4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 82 (a pénteken közölt adatokhoz képest –16)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 18 (a pénteken közölt adatokhoz képest –4)
  • Napi mintavételek száma: 18 247 (a pénteken közölt adatokhoz képest +10 856)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 506 665 (a pénteken közölt adatokhoz képest +10 777)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 058 824 (a pénteken közölt adatokhoz képest +85 614)

Az operatív törzs június 11-én jelentette be, hogy hétvégente már nem közölnek adatokat, ezért a fentiek a pénteki, a szombati és a vasárnapi adatokat együtt tartalmazzák.

Péntek délután jelentette be a kormány, hogy meglett az 5,5 millió beoltott, a bűvös szám elérése pedig azt jelentette, hogy jöhetnek az újabb enyhítések. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végéhez közeledve a kormányinfón ismertette, hogy milyen rendelkezésekre lehet majd számítani. Ezek közül a leginkább látványos változtatás egyértelműen a kötelező maszkhasználat eltörlése volt. Riportunkból kiderült: nem kellett kétszer mondani a magyaroknak, hogy levehetik a maszkot.

Legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca az Oxfordi Egyetem vizsgálatai szerint. A vizsgálatok szerint a vakcina kifejezetten erős immunválaszt váltott ki mind különösen hosszú (akár 45 hetes) oltási intervallum, mind a 3. ismétlő oltás beadása esetén. Az AstraZeneca megkezdte az AZD2816 továbbfejlesztett, a meglévő új és várható koronavírus-variánsok ellen is hatékony védelmet nyújtó vakcina nagy létszámú klinikai vizsgálatait is. A Lancet folyóiratban publikált eredmények azt mutatják, hogy az első oltást követően kialakult magas ellenanyagszint legalább egy éven keresztül fennmaradt.

A fideszes kerületek nagy része nem kért a főváros ingyenes antitestvizsgálataiból. Alig egy óra alatt ezren jelentkeztek ingyenes antitestvizsgálatra az erre a célra létrehozott fővárosi regisztrációs felületen. Az érdeklődést látva a kapacitásbővítés mellett döntött a főváros, amely 18 ezer darab szűrésre való lehetőséget adott a kerületi önkormányzatoknak. Azokban a kerületekben, ahol a polgármesterek kérték, lehetőség lesz a fővárosihoz hasonló ingyenes antitestvizsgálatra, egyelőre azonban nem kértek belőle az V., XVI., XVII, XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei. Karácsony azt mondta, csak remélni tudja, hogy idős lakosaik érdekében a kerületek felülvizsgálják majd döntésüket. Kifejtette, a védettséget a világszerte terjedő delta variáns miatt is érdemes lenne vizsgálni.

Újra megdőlt a halálozási rekord Oroszországban, több országban is gyorsan terjed a delta variáns. Negyedik napja dönt rekordot a koronavírusból eredő halálozások száma Oroszországban – írja az MTI. Az orosz operatív törzs kedden 652, szerdán 669, csütörtökön pedig 672 halottról számolt be, ami szintén abszolút rekord volt. Pénteken 679 halottat jelentettek. Csehországban a delta variáns miatt újra emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma, de a kórházban ápoltaké és a szövődményekben elhalálozóké csökken. Dél-Koreában már a óvintézkedések enyhítésén gondolkodtak, de most újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

Sok országban döntenek most az enyhítések késleltetése mellett, mert a korábbi változatoknál jelentősen fertőzőbb delta variáns miatt romlani kezdett a helyzet. Izraelben például tíz napig tartott a lazítás, a delta miatt újra szigorítani kényszerültek. A bezzegország helyzetét ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!