Legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca az Oxfordi Egyetem vizsgálatai szerint

2021. július 2. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oxfordi Egyetem által végzett klinikai vizsgálatok szerint legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca vakcinája, írja az AstraZeneca közleménye. A vizsgálatok szerint a vakcina kifejezetten erős immunválaszt váltott ki mind különösen hosszú (akár 45 hetes) oltási intervallum, mind a 3. ismétlő oltás beadása esetén.

Az AstraZeneca megkezdte az AZD2816 továbbfejlesztett, meglévő új és várható koronavírus variánsok ellen is hatékony védelmet nyújtó vakcina nagylétszámú klinikai vizsgálatait is. A The Lancet folyóiratban publikált eredmények azt mutatják, hogy

az első oltást követően kialakult magas ellenanyagszint legalább egy éven keresztül fennmaradt.

Az AstraZeneca vakcina első és második adagja közötti hosszabb (akár 45 hetes) különbség esetén az ellenanyagszint 18-szoros emelkedését figyelték meg a második dózis után 28 nappal. A 45 hetes intervallumnál megfigyelték, hogy a 12 heteshez képest a hosszabb adagolási intervallum nemhogy hátrányos, hanem egyenesebb jobb immunválaszt jelent.

A második dózis után legalább 6 hónappal később beadott harmadik adag ismétlőoltást is kivizsgálták, kimutatták, hogy a harmadik dózis hatszorosára emelte az ellenanyagszintet és fenntartotta a sejtes immunválaszt. Az emlékeztető oltás magas neutralizációs aktivitást mutatott az alfa, a béta és a delta variánssal szemben is.

Az AZD2816 oltóanyagot ugyanazon technológia alapján fejlesztik, mint a Vaxzevria vakcinát, de olyan módosítással, ami jobb hatékonyságot biztosít a koronavírus újabb variánsai (pl. a dél-afrikai béta-variáns) ellen, a vakcina a nagylétszámú vizsgálatnál tart.

A brit Public Health England (PHE) publikációjában júniusban arról írt, hogy a Magyarországon is használt AstraZeneca vakcina 92 százalékos hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, a beoltottak között pedig nem fordult elő haláleset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!