A koronavírus delta variánsa ellen is hatékony az AstraZeneca vakcinája

2021. június 16. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magas szintű védelmet biztosít az AstraZeneca vakcina a koronavírus Indiában azonosított delta variánsa ellen, derül ki azokból az adatokból, melyeket a brit Public Health England (PHE) publikált.

Eszerint az AstraZeneca vakcinája – aminek amúgy a hivatalos neve Vaxzevria – 92 százalékos hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, a beoltottak között pedig nem fordult elő haláleset. A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt a Nagy-Brittaniában azonosított alfa variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén is, halálesetet itt sem regisztráltak.

Az enyhe tünetekkel járó fertőzéssel szemben a védőhatás ugyanakkor kissé alacsonyabb hatékonyságot mutat:

74 százalék az alfa és 64 százalék a delta variánssal szemben.

A rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak.

A delta variáns miatt Angliában eltolták az újranyitást; június 21. helyett csak július 19-én oldhatják fel a korlátozásokat. Így beltéren továbbra is csak hat külön háztartásban élő ember találkozhat egymással, a színházak és mozik továbbra is csak fél házzal üzemelhetnek, a szórakozóhelyeknek továbbra is zárva kell maradniuk, az Eb alatt pedig az előzetesen tervezettekkel ellentétben az elődöntőket és a döntőt se fogják tudni telt ház előtt megrendezni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!