A fideszes kerületek nagy része nem kért a főváros ingyenes antitestvizsgálataiból

2021. július 2. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alig egy óra alatt ezren jelentkeztek ingyenes antitestvizsgálatra az erre a célra létrehozott fővárosi regisztrációs felületen. Több kormánypárti kerületi polgármester azonban nem kért a tesztekből, írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

„Az első szűrési program tehát elképesztő gyorsan be is telt, bizonyítéka annak, hogy milyen sok embert érint, milyen sokakat érdekel, eredményezett-e valódi védettséget az oltás, különös tekintettel az időseknek beadott kínai vakcinára”

– írta Karácsony az ingyenes antitestvizsgálatot indokolva. Hozzátette, a fővárosi fideszes ellenzéki képviselők nem támogatták az antitestszűrések beszerzését a tulajdonosi bizottság ülésén.

„Szerencsére a fővárosi többség felelősen döntött, így elindíthattuk a programot. Teszem hozzá rögtön: azt a programot, amit a kormány helyett csinálunk”

– fogalmazott Karácsony. Az érdeklődést látva a kapacitásbővítés mellett döntött a főváros, amely 18 ezer darab szűrésre való lehetőséget adott a kerületi önkormányzatoknak. Azokban a kerületekben, ahol a polgármesterek kérték, lehetőség lesz a fővárosihoz hasonló ingyenes antitestvizsgálatra,

egyelőre azonban nem kértek belőle az V., XVI., XVII, XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei.

Karácsony azt mondta, csak remélni tudja, hogy idős lakosaik érdekében a kerületek felülvizsgálják majd döntésüket. Kifejtette, a védettséget a világszerte terjedő delta variáns miatt is érdemes lenne vizsgálni.

„Most, amikor sok ezer idős ember aggódik, jelent-e számukra valódi védettséget a kínai vakcina, most a kormány nem bújhat gyáván a gyógyszergyártók szoknyája mögé. A kormánynak vállalnia kell a cselekvés felelősségét, és intézkednie kell mihamarabb, hogy akiknél nem eredményezett védettséget a kínai oltás, azok kaphassanak valóban hatékony vakcinát”

– zárta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!