416 új fertőzöttet, 44 halálos áldozatot regisztráltak

Másolás

Vágólapra másolva
 • Napi új fertőzöttek száma: 416 (az előző naphoz képest -231)
 • Napi új halálos áldozatok száma: 44 (az előző naphoz képest -4)
 • Kórházi ellátást igénylők száma: 1399 (az előző naphoz képest -101)
 • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 185 (az előző naphoz képest -2)
 • Napi mintavételek száma: 14 049 (az előző naphoz képest -8871)
 • Az első dózissal oltottak száma: 5 005 682 (az előző naphoz képest +36 361)
 • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 000 989 (az előző naphoz képest +33 639)

Orbán Viktor miniszterelnök szombat késő délután bejelentette, hogy elértük az 5 millió beoltottat, azaz ennyien kapták már meg Magyarországon legalább az első oltásukat. Arról, hogy milyen rögös és ellentmondásos út vezetett ehhez a nemzetközileg is magasnak számító átoltottsághoz, ebben a cikkben írtunk.

Az újabb oltási mérföldkő újabb enyhítésekkel jár. A vasárnap életbe lépő lazító rendelkezések értelmében:

 • Megszűnik a kijárási tilalom és az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja.
 • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.
 • Szabad lesz az egyéni és csapatsport is közterületeken.
 • A magán- és családi rendezvények 50 fő részvételével korlátozások nélkül megtarthatóak,
 • lakodalmat pedig akár 200 fővel is lehet rendezni korlátozások nélkül. Ha szállodában vagy étteremben tart valaki lakodalmat vagy más családi rendezvényt, a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvények résztvevői elkülönítve, külön teremben legyenek.
 • A zárt téri rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal szabad látogatni.
 • Szabadtéri rendezvényt legfeljebb ötszáz fő részvételével, korlátozások nélkül is lehet tartani.
 • Ide tartoznak a gyűlések, lehet ismét tüntetni – ez azonban a többi intézkedéstől eltérően csak június 14-től lép életbe.
 • A zenés-táncos rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. A 16–18 évesek már nemcsak felnőtt kíséretében mehetnek ezekre a rendezvényekre, hanem önállóan is, ha megkapták az oltást.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentették, hogy a kórházakban már aznaptól részlegesen feloldják a látogatási tilalmat. Ehhez néhány korlátozó intézkedést még be kell tartani: koronavírus-fertőzött nem látogatható; egy beteghez csak egy ember mehet naponta, és maximum egy órát tölthet vele; a kórház kertjében is megvalósulhat a látogatás, ilyenkor viszont többen is mehetnek; kötelező a maszkviselés és a belépéskőr a testhőmérséklet-mérés; védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet belépni a kórházba.

Szintén könnyítés, hogy szombattól korlátozás nélkül be lehet utazni Magyarországról Romániába. A WizzAir pedig már bejelentette, hogy június 6-áig több romániai repülőtérről 9 ország célállomásai felé 27 járatot indít újra fokozatosan.

Keddtől a járványhelyzet miatt bevezetett ingyenes parkolás is megszűnik. Volt, ahol fennakadást okozott a némileg hirtelen jött bejelentés, a XIII. kerületben például kígyózó sorok alakultak ki az ügyfélszolgálatnál, annyian akarták egyszerre kiváltani parkolási engedélyüket. A legtöbb településen és egyes fővárosi kerületekben azonban a jövő héten még nem büntetnek a fizetés nélküli parkolásért. A vidéki városok jó részében csak figyelmeztetik az autósokat, és türelmi időt adnak a bérletek megváltására.

Egy hónap távlatából már látszik, hogy szerencsére az április végi terasznyitás hatására sem torpant meg a harmadik hullám lecsengése. Pénteki cikkünkben részletesen bemutattuk, az akkori jogos aggodalmak ellenére miért nem lett baj a nyitásból. Ugyanitt azzal is foglalkoztunk, miért jelent veszélyt az indiai variáns európai megjelenése, és mekkorát. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy friss laborvizsgálatok szerint a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca vakcinája is hatásos a minden korábbinál gyorsabban terjedő variáns ellen.

További vakcinaügyi fejlemény, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nem javasolja az AstraZeneca második dózisát azoknak, akiknél az első után vérrög alakult ki. (De magának a vakcinának a használatát általánosságban továbbra is feltétel nélkül ajánlják.) Közben a Pfizer-BioNTech után június elején a Moderna is beadhatja az európai engedélykérelmet a vakcinájára a 12-15 évesek részére is. A cég vezére az iskolakezdésig a gyerekeket is beoltatná.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kövess minket Facebookon is!