Nem javasolja az EMA az AstraZeneca második dózisát azoknak, akiknél az első után vérrög alakult ki

2021. május 21. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb ajánlást tett közzé pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca vakcinájára vonatkozóan, melyben többek közt azt javasolták az egészségügyi szakembereknek, hogy ne adják be az oltás második dózisát azoknak a pácienseknek, akiknél az első után alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögök alakultak ki – olvasható az ügynökség honlapján.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a második dózis visszatartására szólította fel a szakembereket a trombocitopéniával társuló trombózis szindrómás (TTS) esetekben, vagyis akkor, ha valakinél alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkeznek vérrögök az első dózis után. Emellett arra is felhívta a figyelmüket, hogy amennyiben az oltást követő három hétben alacsony vérlemezkeszámot tapasztalnak egy páciensnél, fordítsanak kiemelt figyelmet a vérrögképződésre, ha pedig vérrögképződés jelenik meg, akkor a vérlemezkeszámot vizsgálják.

Az AstraZeneca vakcinájának hosszú és szövevényes története áprilisban vett újabb váratlan fordulatot, az EMA ugyanis a hónap elején bejelentette, hogy a vakcina beadása után előfordulhat alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögképződés, így azt nagyon ritka mellékhatásként érdemes lehet feltüntetni. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is több az előnye, mint a hátránya, és az elérhető információk alapján valóban úgy tűnt, hogy elenyésző kockázatról van szó. Nem sokkal később német kutatóknak sikerült is azonosítania a vérrögök hátterében álló hatásmechanizmust, ám

az EMA ekkor is hangsúlyozta, hogy továbbra is ajánlja a vakcina használatát, ebben pedig a mostani ajánlás sem hozott változást.

A mostani ajánlás számottevő változást ugyan nem jelent, de biztosan újabb csapás az AstraZeneca vakcinájának, amelyet az utóbbi hónapokban nemcsak a vérrögképződéses esetek miatti vizsgálatok terheltek, hanem az Európai Unióval való vitája is. Az Európai Bizottság további 90 millió vakcinát követel a gyártótól, a folyamatosan csúszó szállítás miatt pedig az EU már korábban bejelentette, hogy átmenetileg biztosan nem rendel majd többet a vakcinából.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!