Egyelőre nem rendel több vakcinát az AstraZenecától az Európai Unió

2021. május 9. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nem újította meg az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszercéggel kötött szerződését a koronavírus elleni vakcinákra, és egyelőre nem biztos, hogy rendelni fog a jövőben a cég oltóanyagából, írja a France24. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos vasárnap arról beszélt, hogy a vakcina leszállításáról szóló szerződést egyelőre nem újították meg június utánra.

„Hogy ez így is marad, azt még meglátjuk” – mondta Breton, de azért hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy mostantól egyáltalán nem fognak rendelni a brit-svéd cég oltóanyagából: „Még nincs vége. Várjunk, és majd meglátjuk.”

Nem lenne meglepő, ha végül az Unió tényleg végképp leállna az AstraZeneca-vakcinák rendelésével. A lassú szállítás miatt az ígértnél jóval kevesebb oltóanyagot szállított eddig a gyógyszercég: az eddig rendelt 300 millió dózisnak csak a harmadát tudja leszállítani az AstraZeneca júniusra.

Az EU-n belül gyártott vakcinákat ráadásul külföldre is exportálja a cég, amiből több esetben diplomáciai botrány lett: Olaszország március elején fordított vissza egy Ausztráliába tartó Astra-szállítmányt, március végén pedig maga Breton jelentette be, hogy az Európai Unió nem engedi ki a területéről az oltóanyag-szállítmányokat addig, amíg a cég nem kezdi el a korábban ígért, a szerződésekben szereplő tempóban szállítani a vakcinákat.

A leszállítási gondok mellett az európai közbizalom is jelentősen csökkent a trombózisos esetek hírei miatt. Bár a gyógyszercég és az Európai Gyógyszerügynökség szerint is a nagyon ritkán fellépő vérrögképződés kockázata eltörpül a vakcina hatékonysága mellett, több tagállamban is korlátozták a használatát.

Sőt, korábban már írtunk arról, hogy az Európai Bizottság a vírusvektor-alapú vakcinák helyett az mRNS-alapú oltóanyagokból rendelne a jövőben – és míg az AstraZeneca oltóanyaga vektoralapú, a Pfizer–BioNTech vakcinája mRNS-t használ. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szombaton be is jelentette, hogy az EU 1,8 milliárd adagot szerez be a Pfizer védőoltásából, hogy 2022-re és 2023-ra is legyen elég oltóanyag az Unióban. Az egy évre jutó 900 millió dózis egyébként bőven elegendő lenne arra, hogy az Európai Unió közel 450 millió fős lakosságát be tudják oltani a Pfizer-vakcina mindkét dózisával.

Minden fontos információt a vakcinákról ebben a cikkben gyűjtöttünk össze, ebben a videóban pedig bemutatjuk, hogyan működnek a koronavírus elleni oltások:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!