Olaszország megtiltotta az AstraZeneca vakcinájának kivitelét

2021. március 4. – 18:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország nem engedélyezte a brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába történő kivitelét, és az Európai Bizottság támogatta a döntést – írja az MTI brüsszeli és római uniós forrásokra hivatkozva.

Az AstraZeneca csütörtökön kért engedélyt az olasz kormánytól, hogy mintegy 250 ezer adag oltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből. A kormány visszautasította a kérést, amelyet az Európai Bizottság arra hivatkozva támogatott, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. A döntésre a koronavírus-vakcinák kereskedelmét követő, január végén létrehozott uniós exportfelügyeleti mechanizmus keretében került sor.

A vakcinaexportot ellenőrző uniós mechanizmus elindítása óta az Európai Bizottság legalább 150 exportkérelmet hagyott jóvá, és a felügyelet létrehozása előtt is engedélyezte Európában gyártott oltóanyagok kivitelét. A csütörtöki döntés az első elutasított kérelem. Az exportengedélyekért az az EU-tagállam felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét.

Az Európai Bizottság idáig három gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájának adott ideiglenes uniós forgalomba hozatali engedélyt. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég, illetve a Moderna amerikai biotechnológiai vállalatokkal ellentétben az AstraZeneca nem szállította le maradéktalanul az unióval kötött szerződés szerinti oltóanyag-mennyiséget az EU tagállamaiba. A gyógyszergyár február végén arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei második negyedévében a megállapodásukban foglalt, 180 millió koronavírus elleni oltóanyagnak kevesebb mint a felét szállítja le.

Januárban már egy hasonló konfliktusról adtunk hírt, akkor az Európai Unió a frissen kilépett Egyesült Királysággal került szembe az uniós vakcinaellátás akadozása miatt. Az Európai Bizottság akkor jelentette be: szerepel a tervei között, hogy jogosítványt adjon a tagországoknak a vakcinaexport blokkolására. Ennek működése a gyakorlatban most történt meg először.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!