Az AstraZeneca miatt vakcinaháború felé sodródik az EU és az Egyesült Királyság

2021. január 28. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Konfliktus éleződik az Európai Unió és a blokkból frissen távozott Egyesült Királyság között az uniós vakcinaellátás akadozása miatt. A Guardian friss cikke szerint az EU-országok akár több millió adag oltás kivitelét gátolhatják meg, miután Brüsszelben úgy döntöttek, reagálniuk kell az unióban kialakuló oltáshiányra.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy szerepel a tervei között, hogy jogosítványt adjon a tagországoknak a vakcinaexport blokkolására. A briteknek ez nagyon fájna, hiszen 40 millió dózist kötöttek le a Pfizer-BioNTech oltóanyagából, ami a cégek belga gyárából érkezne hozzájuk.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy EU-ban rendkívüli frusztrációt okoz az oltási programok akadozása, amit tovább fokoz, hogy az AstraZeneca az eredetileg vállalt 100 millió adag helyett csak 25 milliót fog tudni leszállítani márciusig a vakcinájából.

Az angol-svéd cég gyártási problémákra hivatkozott a belga gyárában, de Brüsszelben ezt vonakodtak elhinni: meg akarják vizsgálni, hogy valóban igazat mondott-e a cég, és azt is ki akarják deríteni, hogy a belga gyárból nem szállítottak-e vakcinákat az Egyesült Királyságba. Ebből a célból már küldtek is szakértőket az AstraZeneca Seneffe-i üzemébe. Az unió nem akarja elfogadni, hogy a cég módosítsa az alkut, ragaszkodik ahhoz, hogy ha kell, az angliai gyárak segítségével pótolják a hiányzó 75 millió adagot.

A feszültség érthető, hiszen több országban már felül kellett vizsgálni az oltási program ütemezését, mivel egyszerűen nincs elég oltóanyag ahhoz, hogy az eredeti tervek szerint folyjon a vakcináció. A Guardiannak egy EU-hivatalnok azt nyilatkozta, a Bizottság által bizonyos körülmények között bevethetőnek ítélt exporttilalom ugyanakkor csak a végső opció lehet. Ha mégis ez történne, és az Egyesült Királyságnak hazai gyártási kapacitásokra hagyatkozva kellene elérnie a megfelelő átoltottsági szintet, akkor a nyájimmunitás elérése júliusról szeptemberre csúszhatna.

Az uniós oltási programról és arról, indokolt-e az Európai Bizottságot hibáztatni a vakcinák érkezési sebességéért, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!