Egyre nő a feszültség az Európai Unió és az AstraZeneca között a késlekedő vakcinák miatt

2021. január 27. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió egyik tisztviselőjének állítása szerint az AstraZeneca kifarolt egy találkozóból, amin az EU-ba szánt vakcinák késlekedéséről lett volna szó, a cég azonban közleményében jelezte, hogy az AstraZeneca reggel elfogadta a meghívást a szerdai megbeszélésre. Az EU egyre frusztráltabb a helyzet miatt, a cég vezérigazgatója szerint azonban az is közrejátszik a készlethiányban, hogy az unió túl későn írta alá a szükséges megállapodásokat – írja az Associated Press.

Az Európai Gyógyszerügynökség a tervek szerint pénteken hagyná jóvá használatra az AstraZeneca vakcináját, az EU azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a cég magyarázatot adjon arra, hogy miért késlekednek az oltóanyag kiszállításával. Miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy az AstraZeneca nem vesz részt a szerdai, a héten sorozatban harmadik tárgyalások, az AstraZeneca a következőket közölte:

„Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság Szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan.”

Ezt megelőzően egy másik közleményben annyit jelzett, hogy megértik és osztoznak az EU frusztrációjában a tervezettnél alacsonyabb vakcinamennyiséggel kapcsolatban.

Pascal Soriot, a cég vezérigazgatója az olasz La Repubblicának azt is elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a problémák megoldásán, amire szükség is van, mert különféle problémák miatt durván két hónappal vannak elmaradva a tervezett helyzettől. Szerinte ugyanakkor ebben az is szerepet játszik, hogy az EU későn írta alá velük a megállapodást, így nem volt idő orvosolni az esetlegesen felmerülő problémákat. Mint mondta, az Egyesült Királysággal három hónappal korábban aláírták a szerződést, így az ő esetükben erre sokkal több lehetőségük volt.

Soriot azt is hozzátette, hogy természetesen ő is szeretné, ha gördülékenyebben menne a dolog, de több millió dózisnyi vakcinát szeretnének eljuttatni Európába, ez pedig elég nagy feladat. Az AstraZeneca oltását a briteknél már használják, és az EU-ban is hamarosan zöld utat kaphat majd, de jelenleg az eredeti várakozások, melyek szerint márciusra 80 millió dózist kapnának az uniós országok, nem tűnnek reálisnak.

A következő hetekre nézve ráadásul a Pfizer-BioNTech vakcinái is csúszhatnak majd a belgiumi gyáruk kapacitásának növelése miatt, így annyira égetővé vált a helyzet, hogy az Európai Unió azt is belengette, hogy korlátozza a területén gyártott vakcinák exportját. Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is felszólították az AstraZenecát, hogy tartsák be a szerződésben foglaltakat, és biztosítsák a szükséges oltóanyag-mennyiséget.

Frissítés, január 27. 13:34: A cikket frissítettük az AstraZeneca reakciójával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!