Von der Leyen a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására szólította fel az AstraZeneca vállalatot

2021. január 25. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt megírtuk, pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében lelassul a vakcina szállítása az EU-ba.„Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat” hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy tegnapi interjúban.

Majd most hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szólította fel telefonon az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására, írja az MTI.

Az Európai Bizottság elnöke emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyag-mennyiség és a folyamatos szállítás.

Az oltóanyaggyártás összetett folyamat, gyártási problémák felmerülhetnek, de az EU elvárja, hogy a cég gyors megoldásokat találjon a kérdésre” – hangsúlyozta a testület szóvivője. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Ezzel egy időben sajnálkozását fejezte ki hétfőn a Világgazdasági Fórum első online davosi csúcstalálkozóján az AstraZeneca brit gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, amiért a kormányok nem működnek együtt a világjárvány alatt, és bírálta egyes országok „önző” magatartását. Az oltás olyan örömünnep lehetne, mint az amerikai függetlenség ünnepe, de sajnos nem az, mert jelen van az „én előbb” magatartás is – jelentette ki a francia Pascal Soriot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!