Az Európai Bizottság vizsgálja AstraZeneca belgiumi gyárát

2021. január 28. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság felkérésére vizsgálják a belga gyógyszerhatóságok az AstraZeneca Seneffe-i vakcinagyárát Belgiumban, miután vita alakult ki a cég és az EU között a vakcinák szállításáról – írja a Guardian.

Az AstraZeneca csökkentette az EU-s szállításait a belgiumi gyártóüzemének gyártási problémájára hivatkozva. Az EU ugyanakkor kitart amellett, hogy a vakcinagyártónak le kell szállítania a korábban beígért oltóanyag-mennyiséget, akár úgy is, hogy a kialakult hiányt a vakcinagyártó brit üzemeiből pótolják.

A belga gyógyszerészek szerdán voltak először a gyógyszergyártó cég Seneffei-i gyárában, ahol mintákat vettek és feljegyzéseket készítettek. A belga egészségügyi minisztérium közleménye szerint a következő napokban még várhatóak további ellenőrzések. Mindeközben biztosították a brit kormányt, hogy a heti 2 millió adag vakcinát számukra továbbra is tudják teljesíteni.

Az AstraZeneca korábban azt mondta, hogy a beígért 100 millió adagnak körülbelül csak a 25 százalékát tudják leszállítani az EU-s tagállamoknak gyártási problémák miatt. Az Európai Bizottság szeretné megvizsgálni, hogy valóban igazat mondott-e a cég a gyártási problémákról, és azt is ki akarják deríteni, hogy a belga gyárból nem szállítottak-e vakcinákat az Egyesült Királyságba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!