Az Európai Bizottság vizsgálja AstraZeneca belgiumi gyárát

2021. január 28. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság felkérésére vizsgálják a belga gyógyszerhatóságok az AstraZeneca Seneffe-i vakcinagyárát Belgiumban, miután vita alakult ki a cég és az EU között a vakcinák szállításáról – írja a Guardian.

Az AstraZeneca csökkentette az EU-s szállításait a belgiumi gyártóüzemének gyártási problémájára hivatkozva. Az EU ugyanakkor kitart amellett, hogy a vakcinagyártónak le kell szállítania a korábban beígért oltóanyag-mennyiséget, akár úgy is, hogy a kialakult hiányt a vakcinagyártó brit üzemeiből pótolják.

A belga gyógyszerészek szerdán voltak először a gyógyszergyártó cég Seneffei-i gyárában, ahol mintákat vettek és feljegyzéseket készítettek. A belga egészségügyi minisztérium közleménye szerint a következő napokban még várhatóak további ellenőrzések. Mindeközben biztosították a brit kormányt, hogy a heti 2 millió adag vakcinát számukra továbbra is tudják teljesíteni.

Az AstraZeneca korábban azt mondta, hogy a beígért 100 millió adagnak körülbelül csak a 25 százalékát tudják leszállítani az EU-s tagállamoknak gyártási problémák miatt. Az Európai Bizottság szeretné megvizsgálni, hogy valóban igazat mondott-e a cég a gyártási problémákról, és azt is ki akarják deríteni, hogy a belga gyárból nem szállítottak-e vakcinákat az Egyesült Királyságba.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom