Az EU szerint nem késhet az AstraZeneca szállítása

2021. január 27. – 18:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió szerint az AstraZenecának a korábban beígért oltóanyag-mennyiséget kell szállítania, a kialakult hiányt a vakcinagyártó brit üzemeiből is pótolni kell – írja a BBC.

Az EU egészségügyi biztosa, a ciprusi Sztella Kiriákidisz szerdán az MTI szerint azt mondta: az AstraZenecávál kötött szerződés előírja, hogy a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban.

Az EU ezért nem fogadja el az AstraZeneca vezérigazgatójának, Pascal Soriot-nak a magyarázatát, miszerint a brit üzemekben termelt vakcinákat az Egyesült Királyság lakosainak tartják fenn annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a cég a brit vezetéssel kötött három hónappal az uniós szerződések aláírása elött.

A brit-svéd érdekeltségű cég pénteken jelentette be, hogy a gyártási folyamatban fellépett nehézségek miatt lassítja az uniós tagországoknak szánt vakcinák kiszállítását.

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Gyógyszerügynökség a tervek szerint pénteken hagyná jóvá használatra az AstraZeneca vakcináját, az EU azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a cég magyarázatot adjon arra, hogy miért késlekednek az oltóanyag kiszállításával.

Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója az olasz La Repubblicának azt is elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a problémák megoldásán, amire szükség is van, mert durván két hónappal vannak elmaradva a tervezett helyzettől.

A következő hetekben a Pfizer-BioNTech vakcinái is csúszhatnak majd a belgiumi gyáruk kapacitásának növelése miatt, így annyira égetővé vált a helyzet, hogy az Európai Unió azt is belengette, hogy korlátozza a területén gyártott vakcinák exportját. Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is felszólították az AstraZenecát, hogy tartsák be a szerződésben foglaltakat, és biztosítsák a szükséges oltóanyag-mennyiséget.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom