Az Európai Bizottság jóváhagyta az újabb 1,8 milliárd Pfizer-vakcináról szóló szerződést

2021. május 8. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság jóváhagyta a korábban már bejelentett, 1,8 milliárd adag Pfizer-BioNTech-vakcina beszerzéséről szóló szerződést, derült ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének Twitter-posztjából.

Az AP azt írja, hogy 900 millió adagot garantáltan lekötött az EU, míg további 900 millió adag beszerzése opcionális 2022-ben és 2023-ban. A szerződést egyhangúlag támogatták a tagállamok. Von der Leyen azt mondta, hogy a Pfizer-BioNTech megbízhatóan teljesíti a szállításait. Azt is jelezte, hogy más vakcinagyártókkal is várhatók további szerződések.

Korábbi tájékoztatása szerint az új szerződés szerint nemcsak a vakcinák gyártása zajlik majd az Európai Unióban, hanem az azok elkészítéséhez szükséges valamennyi lényeges összetevő is az unióban készül majd, írja az MTI. Von der Leyen szerint a további vakcinaadagok a koronavírus új változataival szembeni védettség biztosítása mellett lehetővé teszik gyermekek és fiatalok beoltását is.

Ursulra von der Leyen az európai vezetők portói találkozóján 2021. május 8-án – Fotó: Jose Coelho / POOL / AFP
Ursulra von der Leyen az európai vezetők portói találkozóján 2021. május 8-án – Fotó: Jose Coelho / POOL / AFP

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU tagállamaiban. Az uniós bizottság január 8-án további 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a vállalatokkal.

A Pfizer-BioNTech 2021 első negyedévében 67 millió adag vakcinát juttatott az uniós tagországoknak, a második negyedévben további, összesen 250 millió adagot tervez szállítani. Az év második felében legkevesebb további 280 millió adag koronavírus elleni oltóanyag szállítását tervezi.

Az Európai Bizottság eddig a Pfizer-BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről. Az utóbbi két cég oltóanyaga egyelőre nem érhető még el.

Korábban olasz források arról beszéltek, hogy az Európai Unió jövőre állítólag nem akarja meghosszabbítani az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal kötött szerződését. Az olasz forrás azt is állította, hogy az EB még inkább olyan mRNS-alapú vakcinákra fog koncentrálni, mint a Pfizer vagy a Moderna.

A döntés hátterében az állhat, hogy a Bizottság szerint az AstraZeneca és a J&J sem tudta időre teljesíteni a szállítási határidőket az Európai Unió felé. Az EU április 26-án be is perelte az AstraZenecát a kevés leszállított vakcina miatt. Az AstraZeneca szerint maradéktalanul eleget tettek az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi szerződésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!