Hivatalos: bepereli az EU az AstraZenecát a kevés leszállított vakcina miatt

2021. április 26. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság bepereli az AstraZenecát, mondván, hogy a gyógyszergyártó késleltette COVID-19 vakcináinak blokkba szállítását. Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos hétfőn ezt írta ki közösségi oldalára:

Elsődleges feladatunk annak biztosítása, hogy a COVID19 vakcinaszállítás az [európaiak] egészségének védelme érdekében megtörténjen. Ezért az Európai Bizottság az összes tagállammal közösen úgy határozott, hogy bírósági eljárást indít az AstraZeneca ellen. Minden vakcina számít. Minden vakcina életet ment."

Mint arról beszámoltunk, a testület szerdán tárgyalt az ügyről az EU-tagországok unió mellé rendelt nagyköveteivel, akiknek többsége támogatja a gyógyszeripari nagyvállalat beperlését. A nagykövetek is elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottsággal már korábban is összetűzésbe került AstraZeneca nem szállítja ki a tagországokba az előzetesen megrendelt oltóanyagdózisokat: a cég gyártáskapacitási problémákra hivatkozva a vállalt 180 millió adag helyett legfeljebb 90 milliót szállít az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájából az Európai Unió országaiba 2021 második negyedévében.

A cég ráadásul azzal a 224 millió euróval (ami több mint 81 milliárd forintot ér) sem tudott kellő alapossággal elszámolni, amivel az unió még szeptemberben támogatta a vakcinagyártáshoz szükséges alapanyag-beszerzéseit.

Pascal Soriot, a gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója még februárban egy uniós parlamenti meghallgatáson azt ígérte, hogy a cég növelni fogja a vakcina előállítását a második negyedévben, és felgyorsítja az Európai uniónak szánt szállítmányokat.

Ahogy arról szerdán mi is írtunk, az EU megszellőztette, hogy az Európai Bizottság várhatóan nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson gyógyszergyárakkal kötött szerződések záradékában szereplő további, összesen 300 millió pótlólagos adag, koronavírus elleni vakcinára. Az EU ugyanis maga mögött akarja hagyni azon oltóanyagok használatát, amelyek ugyan nagyon ritkán, de vérrögképződéses esetekkel járnak, az AstraZenecától pedig ezenfelül a vakcinaellátásban mutatott megbízhatatlansága miatt is távolságot akar tartani. A kieső dózisokat az EU az amerikai–német Pfizer–BioNTech vállalat oltóanyagával akarja pótolni.

Az AstraZeneca szerint eleget tettek a szerződésnek

Hétfő estére megérkezett az AstraZeneca állásfoglalása is az ügyben, azt írják, hogy sajnálják, hogy az Európai Bizottság lépéseket tesz a COVID-19 vakcina szállítása kapcsán.

“Egy példátlan év tudományos felfedezései, igen összetett tárgyalások és gyártási kihívások után vállalatunk az előrejelzésünknek megfelelően április végéig közel 50 millió adag vakcinát fog szállítani az európai országokba. Az AstraZeneca maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi szerződésnek, és határozottan fog védekezni a bíróságon. Úgy gondoljuk, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözöljük ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására" – olvasható a közleményben.

Hozzáteszik, oltóanyagot nehéz gyártani, haladnak a technikai kihívások megoldásával, és a kibocsátásuk javul, de az oltóanyag gyártási ciklusa nagyon hosszú, így időre van szükség, hogy ezek a fejlesztések a kész vakcina mennyiségének növekedését eredményezzék. “Az AstraZeneca fontos szerepet játszik ebben, és továbbra is az a szándékunk, hogy ezt tisztességesen és méltányosan, nyereség nélkül tegyük az EU-ban és az egész világon a világjárvány idején” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!