Az EU visszatartja az AstraZeneca vakcinaszállítmányait, amíg a cég nem teljesíti a kötelezettségeit

2021. március 26. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió nem engedi ki területéről az AstraZeneca oltóanyag-szállítmányait addig, amíg a cég nem kezd el a korábban ígért, a szerződésekben szereplő tempóban szállítani – írja a Reuters. Ezt pénteken Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos jelentette be.

Az Európai Bizottság elnöke már szombaton azt mondta, hogy exporttilalmat rendel el a gyógyszerészeti cég vakcináival szemben, ha az nem teljesíti az Európai Unió felé vállalt kötelezettségeit. Korábban a cég többször is vitába került az európai közösséggel, miután egyre-másra derültek ki olyan információk, melyek alapján az Atsra szerződésszegéssel volt vádolható.

Olaszország március elején fordított vissza egy Ausztráliába tartó Astra-szállítmányt. Ezt a Bizottság támogatta, és az EU meglehetősen eltökéltnek tűnik a gyógyszergyártóval szemben, amely a világ más, vélhetően jobban fizető pontjaira hamarabb szállítana, mint Európába. Az uniós intézményrendszer ugyanakkor az eddigi közlések alapján csak azokra a szállítmányokra fókuszál, amik olyan országokba tartanak, ahol magasabb az átoltottság.

„Megvannak az eszközeink, és biztosítjuk, hogy minden Európában marad, amíg a cég vissza nem tér a vállalásai teljesítéséhez”

– mondta Breton. A biztos szerint az év végére a kontinens élen jár majd a vakcinagyártásban és -elérésben, hiszen addigra már a tervek szerint 52 európai gyár vesz majd részt a termelésben. Az Európai Bizottság abban bízik, hogy július közepére elég európai lesz beoltva a globális immunitás eléréséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!