Repülő- és fesztiváljeggyel buzdít oltásra az orvosi kamara

2021. április 29. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz másodperces videóval kampányol a Magyar Orvosi Kamara a koronavírus elleni oltás mellett. A MOK csütörtökön megjelent videójában egy barcelonai repülőjegy, egy színházjegy (a Szerelem kolera idején című darabra) és egy ISLAND Fesztivál feliratú, nyilvánvalóan a Sziget Fesztiválra utaló jegy vagy bérlet képe szerepel, majd a szöveg: Foglalj időpontot, és oltasd be magad, hogy visszatérhessen a normális élet.

A kamara a videó publikálásával egyidejűleg közleményt is kiadott. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy aki már regisztrált, de még nem kapott vakcinát, az a most indult tömeges oltásban az EESZT (ez az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) oldalon egyénileg is foglalhat időpontot oltásra.

A kamara a közleményében azt is írja:

ahogy a Magyarországon elérhető összes vakcina, úgy a Sinopharm-vakcina is biztonságos és hatásos.

Mint megírtuk, mostanáig 4,581 millióan regisztráltak oltásra – a számuk az elmúlt tíz napban háromszázezerrel nőtt –, közülük a csütörtöki reggeli adatközlés szerint 3,87 millióan kaptak legalább egy oltást. A kormány a múlt héten úgy döntött, április 26-tól tömeges oltási program indul, ennek részeként lehet egyénileg is regisztrálni vakcinára. Akik így jelentkeznek oltásra, azok az EESZT-ben elvileg Sinopharm- vagy AstraZeneca-vakcinából választhatnak (előbbiből 400 ezer adag jött csütörtökön, utóbbiból 324 ezer adag érkezik pénteken), de több visszajelzés szerint AstraZenecát nem mindig kínál fel a rendszer.

A Sinopharm-vakcina viszont az utóbbi időkben kereszttűzbe került. Március közepén előbb arról jelent meg hír, hogy az Egyesült Arab Emírségekben több esetben harmadik oltás is kell a Sinopharm-vakcinából, majd nem sokkal később a magyarországi, rendeleti úton kiadatott engedély jogi alapját adó Szerbiából is hasonló hírek érkeztek (ott tízezer embert meg is vizsgálnak, milyen védettségük alakult ki). Április elején a kínai járványügyi központ vezetője az első hírek szerint arról beszélt, hogy nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák, amilyen a Sinopharm is, de később a kínai pártlapnak azt mondta, hogy csak kiforgatták a szavait.

Magyarországon április közepén lángolt fel a Sinopharm-vita, amikor Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus arról írt, hogy több olyan eset is ismert, amikor a kínai Sinopharm vakcinájával beoltott magyaroknál nem alakult ki kellő védelem, és néhányan meg is betegedtek, sürgősen meg kéne vizsgálni a vakcina hatékonyságát. Lapunknak nyilatkozó háziorvosok szerint a hónap második felében már nehezebb is volt kínai oltóanyagra pácienst találni.

A kormány ezután állt elő egy táblázattal, amiben a módszertan ismertetése nélkül a kínai oltóanyagot a Pfizernél is hatékonyabbnak hozták ki. De ezt nemcsak az ügyben érintett Karikó Katalin tartotta félrevezetőnek, hanem más szakemberek is megalapozatlannak mondták, sőt, arra jutottak, hogy épp a kormány vakcinatáblázatából derül ki: a kínai oltás kevésbé hatékony, mint a többi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!