Szerbiában tízezer embernél vizsgálták meg, milyen védelmet adnak a különböző oltások

Legfontosabb

2021. április 18. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbiában tízezer embernél vizsgálták meg, hogy az oltás után milyen hamar jelennek meg a szervezetben az antitesetek. Az eredmények mindegyik oltóanyagnál megfelelőek voltak – írja a vajdasági Magyar Szó.

Az Atomenergiai Alkalmazási Intézet 10 ezer szerbiai állampolgárnál végzett vizsgálatot az oltás után. Marija Gnjatović, az intézet kutatója azt mondta: a vizsgálatban megfigyelték az antitestek számát az első és a második dózis után is.

A kutató szerint a Szerbiában elérhető vakcinák mindegyike jól teljesít a védelem szempontjából. Ebben a csoportosításban egyetlen haláleset sem volt.

A Pfizer oltóanyagánál már az első dózis beadása után két héttel kimutatható volt az antitest jelenléte a beoltottak 85 százalékánál. A második oltás után ez az arány 95 százalék volt.

A Szputnyik-V vakcinánál is megjelentek az antitestek az első dózist követő harmadik héten.

Az AstraZeneca esetében is ugyanez az eredmény született.

A Sinopharm vakcinánál a 20 és 65 év közötti alanyok 90 százalékánál jó immunválaszt váltott ki a vakcina, míg az idősebbek esetében valamivel kisebb volt az antitestek jelenléte a szervezetben.

A kínai Sinopharm oltás után a Telex több olvasója is szerette volna ellenőrizni egy gyorsteszttel az antitestek jelenlétét a szervezetében, de meglepetésre a teszt nem talált ellenanyagot. Ebben a cikkünkben részletesen elemeztük, hogy a gyorstesztek egyáltalán nem alkalmasak a vakcinák minőségellenőrzésére. A tesztek egyrészt nem feltétlenül azt az antitestet vizsgálják, amit kéne; nem biztos, hogy elég jól; és az immunitásban amúgy sem csak az antitestek számítanak.

A Sinopharm hatásosságával kételyek merültek fel az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában is. Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus egy a Hvg.hu által szemlézett levélben azt írta: Magyarországon is sürgősséggel el kellene indítani egy kutatást a Sinopharm vakcinával oltott páciensek antitest-alapú és celluláris immunitásának vizsgálatára. A kutató a Telexnek azt mondta: az első és legfontosabb lépés az oltás utáni megbetegedések felmérése lenne, amelyet az elektronikus betegadatok alapján könnyen el lehetne végezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!