Rekordszámú beteg van kórházban és lélegeztetőgépen is, 274-en haltak meg

2021. március 30. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 4609 (az előző napihoz képest -2654)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 274 (az előző napihoz képest +85)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 12 553 (az előző napihoz képest +262)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1529 (az előző napihoz képest +32)
  • Napi mintavételek száma: nem közölték
  • Első dózissal oltottak száma: nem közöltek pontos adatot, csak annyit, hogy „ezekben az órákban átlépjük a 2 millió beoltottat”
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: nem közölték

A gyógyultak száma jelenleg 402 964 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 222 334 főre emelkedett. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,7%-ot szemben a 10,6%-os uniós átlaggal, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon, ahol sem az oltottak pontos számát, sem az elvégzett tesztek számát, sem pedig a karanténban lévők számát nem frissítették a szokatlan későn, 12 óra 11 perckor közzétett tájékoztatásban. Hogy ennek mi lehetett az oka, arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Frissítés: Délután 14:44-kor frissítették a grafikont a koronavirus.gov.hu oldalon, eszerint 2 000 998 a beoltottak száma. Az azonban a hozzá kapcsolódó hírből sem derült ki, hogy előző nap hányan kapták meg az első és a második oltásukat – márpedig ez fontos információ, és nem csak azért, mert ezekből az adatokból készítjük a napi grafikonjainkat, hanem azért is, mert az utóbbi szám jelenti a járvány súlyos következményeitől valóban védett emberek számát. Emellett frissítették a napi mintavételek számát is, eszerint 18445 tesztet végeztek el előző nap, de frissült a karanténban lévők száma is, eszerint 231 emberrel kevesebbnek kell otthon maradnia.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával és Modernával folytatódik az oltás. Ezen a héten elkezdődik a már korábban regisztrált óvodai és iskolai dolgozók kampányszerű oltása is. Kedden újabb szállítmányok érkeznek a Pfizer és a Szputnyik vakcinákból – írta a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap kedden délben, órákkal a szokásos frissítési időpont után. Az adatokat az operatív törzs tájékoztatójának kezdetével egy időben közölték, de nem tették közzé az oltások pontos számát, és nem frissült a mintavételek száma sem.

Mostanra Magyarországon már átlépte a húszezret a halálos áldozatok száma: januárban érte el a tízezret a koronavírussal is összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az azóta eltelt bő két és fél hónap alatt ez a szám is megduplázódott.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökségért felelős miniszter múlt hét pénteken jelentette be, hogy húsvétra még nem nyitnak, az ahhoz szükséges bűvös szám a kormány szerint a 2,5 millió. A kormány szerint, ha már legalább ennyien megkapták az első dózist, akkor kezdődhet meg a lazítás, melynek első elemeiről is beszámolt már Gulyás. Az enyhítés a múlt hét pénteki bejelentés alapján valamivel húsvét után várható.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy „a brit vírusmutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi továbbra is”, nagyon magasak a fertőzöttségi adatok, egy hét alatt 13 százalékkal nőtt meg a fertőzöttek száma.

Közben megkezdődött hétvégén a kismamák oltása a Semmelweis Egyetemen: az első, szombati napon többektől semmiféle igazolást nem kértek a szoptatásról vagy a várandósságról. Később Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebookon közölte, hogy a hét közepén teszik elérhetővé a kismamák számára kijelölt kórházi oltópontok listáját. Az igazolások körül is még volt némi kavar a hétvégén, de hétfőn már kiadta az Országos Kórházi Főigazgatóság azt a dokumentumot, amit a védőnőnek ki kell töltenie a szoptatás tényéről.

A héten tervezik elkezdeni a pedagógusok, óvodai és bölcsődei dolgozók oltását, ehhez azt kérték az érintettektől, hogy hétfő éjfélig regisztráljanak. Az oltóbuszokat is munkába állították már, ezek elsőként kisebb településeken kezdték meg a vakcinációt.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa szerint most még semmiféleképpen nem szabad enyhíteni a korlátozásokon, a mostani számok mellett nagyon szigorúnak kell lenni, tette hozzá. Rusvai Miklós víruskutató vasárnap azt nyilatkozta, hogy a legutóbbi szennyvízadatok alapján a napokban tetőzhet a harmadik hullám.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, hogy a következő másfél hónapot kell kibírnunk, és akkor nagyon szép nyarunk lesz, újra egyesülhetnek a családok, felszabadultan tudunk pihenni. Nagyjából hasonló véleményen van Kásler Miklós, az Emmi minisztere is, aki a vasárnapi Bayer show-ban mondta azt: úgy gondolja, hogy „május végén, június elején Magyarországon, Európában a legeslegelsők között határozottan lehet a szigorításokon enyhíteni”.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint most szigorítani kellene, illetve a meglévő szabályokat is sokkal fegyelmezettebben betartani.

A járvány magyarországi alakulását, és az oltási program állását bemutató grafikonjainkat itt találja.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom