Rusvai Miklós: A napokban tetőzhet a járvány

Legfontosabb

2021. március 28. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma – mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap. Az MTI szerint a víruskutató a legutóbbi szennyvízadatok alapján úgy értékelte:

Jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk.

Mint beszámoltunk róla, a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint a 11. heti adatok alapján a szennyvízben mért koronavírus koncentráció növekedése megállt.

A növekedés eddig országos szinten jellemző volt, a legutóbbi mérések alapján viszont az eredmények stagnálnak, emelkedés a héten egyik városban sem történt. Az eredmények csökkenést mutattak Salgótarján, Tatabánya, illetve öt vizsgált Budapest környéki település közös mintája esetén is.

Az új fertőzöttek számából egyelőre nem lehet messzemenő következtetést levonni, még ha a 7 napos mozgóátlag az utóbbi napokban csökkenést is mutat.

Rusvai Miklós szerint az egyetlen kiút a járványhelyzetből a nyájimmunitás minél előbbi elérése. A víruskutató véleménye szerint ha ilyen ütemben haladnak az oltások, valóban „szabad nyarunk lehet”.

A héten Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely miniszter is azt mondta: akkor várható a korlátozások enyhítése, ha Magyarországon beadtak legalább 2,5 millió (első dózisú) oltást. A Telexen rendszeresen frissülő grafikonon mutatjuk meg, mikor érhetjük el ezt az állapotot. A szombati adatok szerint legkorábban április 9-én, legkésőbb április 16-án lehet meg a 2,5 millió beadott első oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!