A szombati oltási adatok alapján mutatjuk, mikorra várható a nyitás

Legfontosabb

2021. március 28. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A héten Orbán Viktor miniszterelnök és munkatársa, Gulyás Gergely miniszter is azt mondta, akkor várható a korlátozások enyhítése, ha Magyarországon beadtak legalább 2,5 millió oltást (itt az első adagokat értették a vakcinából).

Azt mutatjuk a naponta, rendszeresen frissülő grafikonon a hivatalos oltottsági statisztika aktuális állapota alapján, hogy mikor érjük el Magyarországon ezt a bizonyos 2,5 millió darab beadott oltást. Szombaton az első oltásokból feltehetően a hétvége miatt az előző naphoz képest jóval kevesebbet, 33 ezret adtak be. Pénteken 67 ezret.

Így a szombati adatok szerint legkorábban április 9-én, legkésőbb április 16-án érjük el a 2,5 millió beadott első oltást. A nyitással kapcsolatos rendelkezések automatikusan életbe lépnek másnap, így a nyitás legkorábban április 10-én, legkésőbb április 17-én lehetséges.

És hogy mi lesz, ha elérjük a 2,5 milliót?

Az operatív törzs hosszasan tárgyalt pénteken a javaslatokról, amiket a gazdasági élet szereplői megfogalmaztak a kormány felé – mondta Gulyás Gergely. A szabályokat támogatják, de változtatásra akkor van lehetőség, ha átlépték a 2,5 milliós határt az oltásnál – itt olyanokról van szó, akik legalább már az első dózist megkapták. A fenti grafikonon folyamatosan figyelheti, mikor érünk el a vágyott állapotig.

Utána pedig:

  • a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat. (Itt írtunk arról, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.);
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza;
  • az iskolák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak meg, ekkora szeretnék az óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat is visszaállítani a hagyományos rendbe;
  • április elsejétől megkezdődik a pedagógusok oltása, remélik, hogy ez egy hét alatt le is megy (Itt írtunk arról, hogy nehezen jön ki a pedagógusokkal kapcsolatos oltási matek).

A fenti grafikonon a beoltottság aktuális állapotát láthatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!