Húsvétkor is marad a korlátozás, 2,5 millió beoltott után kezdődhet a nyitás

2021. március 26. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány harmadik hulláma minden eddiginél nehezebb, úgyhogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak Orbán Viktort tudja megerősíteni: egyelőre nem beszélhetünk nyitásról. Arra kért mindenkit pénteki, az operatív törzs ülését követő rendkívüli sajtótájékoztatóján, hogy a korlátozásokat húsvétkor is tartsák be, így tehát nem lesznek külön szabályok az ünnepi időszakra.

„Egy utolsó nagy közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján, ezért mindenkit arra kérünk, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsa be, tartsa be ezeket a húsvéti ünnepek időszakában is”

– mondta Gulyás, és kitért arra, hogy az orvosok és ápolók megfeszített munkájára van szükség jelenleg.

Az operatív törzs hosszasan tárgyalt pénteken a javaslatokról, amiket a gazdasági élet szereplői megfogalmaztak a kormány felé – mondta Gulyás. A szabályokat támogatják, de változtatásra akkor van lehetőség, ha átlépték a 2,5 milliós határt az oltásnál – itt olyanokról van szó, akik legalább már az első dózist megkapták. Ez szerinte húsvéthétfő után néhány nappal bekövetkezhet.

Utána:

  • a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat;
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza;
  • az iskolák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak meg, ekkora szeretnék az óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat is visszaállítani a hagyományos rendbe;
  • április elsejétől megkezdődik a pedagógusok oltása, remélik, hogy ez egy hét alatt le is megy.

A március 8 előtti szabályokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Gulyás mindenkit arra kért, hogy tartsák be a szabályokat, hogy mielőbb lezárulhasson ez az időszak.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban, pénteken reggel azt mondta, a nyitással kapcsolatban mindenképpen ragaszkodik egyvalamihez: amíg a 65 év feletti regisztrált emberek nincsenek beoltva, nem lehet szó nyitásról. „Mégiscsak ők hozták el idáig az országot, nekik köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk” – fogalmazott. Itt elmondta, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százaléka van már beoltva. Orbán elmondta azt is, hogy a kismamákat is be fogják oltani, ha kérik, erre a Pfizer- vagy a Moderna-vakcinát használják majd.

A miniszterelnök a péntek reggeli interjúban beszélt arról is, hogy oltani kezdik a pedagógusokat, illetve az iskolában dolgozókat is, ezt megerősítette az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is. Azt kérték, regisztráljanak minél előbb, hogy sort tudjanak keríteni rájuk, később ugyanis már nem tudják előrevenni azokat, akik utóbb gondolják meg magukat. Az oltásról már ki is küldte a levelet Kásler Miklós, az Emmi minisztere.

A pénteken közzétett adatok szerint a megelőző 24 órában ismét rekordsok, 275 koronavírus-fertőzött halt meg, 11 265 új fertőzöttet regisztráltak. Ismét emelkedett a kórházi ellátásra, és a gép lélegeztetésre szorulók száma – már 1480-an voltak lélegeztetőgépen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!