Hétfő éjfélig kell regisztrálniuk az oktatóknak a vakcinára

2021. március 26. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt huszonnégy órában 275-en haltak meg Magyarországon, emellett közel 12 ezren vannak kórházban, 1480-an pedig lélegeztetőgépen. Ilyen reggeli adatok után tartott sajtótájékoztatót az operatív törzs pénteken, miután Orbán Viktor bejelentette: a boltok tovább lesznek nyitva, átállnak a négyzetméter-alapú korlátozásra, és április 19-én az iskolák is nyithatnak, miután beoltották a regisztrált dolgozókat.

„Terheléses támadás érte” a regisztráció ellenőrzésére szolgáló oldalt, körülbelül 600 ezer rosszindulatú kibertámadás érte, ezért aztán a rendőrségnél feljelentést tesznek az ügyben, mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár arról beszélt, hogy nincs pontos újranyitási dátum az iskolákban, óvodákban (Orbán péntek reggel április 19-ét mondott), de elkezdték erre a felkészülést, előtte beoltják a regisztráló pedagógusokat. A jövő héten elkezdik oltani azokat, akik március 24-ig már regisztráltak, őket sms-ben hívják majd be az április 1–3-i napokra. Maruzsa szerint az aktív pedagógusok 55 százaléka regisztrált eddig, ez 102 ezer ember, közülük 20 ezren kaptak már oltást. A többieket arra kérik, március 29-ig regisztráljanak, őket húsvét után oltják be. Maruzsa szerint aki egy hónap múlva gondolja meg magát, és kér majd oltást, azt nem tudják soron kívül beoltani már, ezért kell hétfő éjfélig regisztrálni. A felkészülés miatt a hétvégén leállítják az Oktatási Hivatal érintett rendszerét, de hétfőn fel lehet vinni az adatokat majd abba is, mondta Maruzsa.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, a járványügyi adatok miatt továbbra is fenn kell tartani a szigorú korlátozásokat. Péntekre átlépte a 200 ezret az aktív fertőzöttek száma, közülük egyre többen kerülnek kórházba, „a számok egyelőre azt mutatják, folyamatosan emelkednek a járványügyi adatok”, mondta.

„Heroikus küzdelem folyik az egészségügyi intézményeinkben, másrészt megfeszített munka folyik az oltópontokon is”, és mindkét helyen nagyon fáradtak a dolgozók, tette hozzá Müller.

A 65 év felettiek 71 százaléka kapta már meg az oltást, és a teljes magyar lakosság 17,9 százalékát oltották be.

Csütörtökön megérkezett az újabb AstraZeneca-szállítmány, de csak 21 600 adag a körülbelüli 190 ezer várt vakcinához képest, ez a várt mennyiség 11 százaléka, mondta Müller.

Orbán péntek reggel azt mondta, hogy korábban nem volt szakmai egyetértés a kérdésben, de most a járványügyi szakemberek azt mondják, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinájával be lehet oltani a terhes nőket. „Ezért arra kérem őket, regisztráljanak” – mondta. Müller ehhez most azt mondta, mielőtt egy terhes nő oltásáról döntenek, több körülményt mérlegelnek, egyénileg kell mindenkinél dönteni. Amelyik terhes nőnek van külön alapbetegsége, annak ajánlják a vakcinát, de mindenki konzultáljon a saját orvosával. Müller szerint nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás a vakcinákkal kapcsolatban, és fejlődési rendellenességet se tapasztaltak a klinikai vizsgálatokban, de ezek még nem fejeződtek be, tette hozzá.

Az ajánlás szerint a terhesség 12 hete után adják be az első adag oltást, a második adagot a szülés után.

Ezután Müller szokásos praktikus tanácsokat, kéréseket is megfogalmazott. Például elkezdődött a húsvéti készülődés, kezd növekedni az üzletekben a forgalom. Azt kéri Müller Cecília, hogy céltudatosan vásároljanak az emberek, írjanak otthon bevásárlási listát, valamint kerüljék a zsúfolt tömegeket. Ahol lehet, fertőtlenítsük a kezünket, és otthon is tisztítsuk meg a vásárolt termékeket.

Müller javaslata a jó időre: kevésbé népszerű helyekre menjünk kirándulni.

Pénteken egyetlen újságírói kérdést sem olvastak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!