Mindjárt vége a hétnek, de még nem tudni, lesznek-e különszabályok húsvétkor

2021. március 26. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyszerűbb lett volna talán most egy egy hétről, hanem két hétről dönteni, de figyelem a környező országokat (…), egy héten belül sok minden változhat, ezért hoztunk csak egy hétre döntést, és meglátjuk, mi van egy hét múlva. Ráadásul ugye húsvét egy különösen kockázatos időpont, mert a fertőzés terjedése, a járvány terjedése összefügg a találkozások és kontaktusok számával. Megint fölkerekedik az egész ország, mindenki meglátogat mindenkit (…), az egész húsvét egy külön járványügyi kezelést igényel, ezért döntöttünk most csak egy hétről. Jövő héten, ha Isten engedi és élünk, akkor eljövök és elmondom, hogy mi vonatkozik a nagyhétre”

– szó szerint ezeket mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy hete, március 19-én, a Kossuth rádiónak adott interjújában, így hát aligha meglepő, hogy sokan arra számítottak, megint péntekre esik majd az interjú, amikor Orbán Viktor miniszterelnök elmondja majd, milyen változások várhatóak a fix szabályokhoz képest az ünnepek idején.

Csakhogy ez nem jött el, mert hiába kérdezett rá az interjút készítő Nagy Katalin, Orbán Viktor válaszában nyoma sem volt a húsvétnak. Beszélt ugyanakkor arról, hogy a vírus elleni egyetlen fegyverünk az oltás, és be is tudnák adni ezt rengeteg embernek, de nincs elég vakcina. Ezután átváltott arra, hogy Brüsszelben csütörtökön késő este ért véget az európai miniszterelnökök online konferencián folytatott csúcstalálkozója, ahol Orbán azt tapasztalta, hogy „Magyarországnak is van baja bőven”, de a vakcinaellátottság miatt számos más tagállamnak még ennél is több baja van.

„Bennem nincsen kétség afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz, (…) úton vagyunk a szabadság felé, ahogy a brit miniszterelnök is mondta” – fogalmazott Orbán Viktor. Az interjúban Orbán később azt is mondta, hogy vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de azonnali újraindításról nem lehet szó. A járványügyi szakemberek szerint egyértelmű, hogy ez nem engedhető meg. Átállunk a négyzetméter alapú ajánlás, így sorok lesznek a boltok előtt. Emiatt a boltok tovább lesznek nyitva – közölte Orbán, aki szerint emiatt hamarosan este 10 vagy akár 11 órára kitolják a kijárási tilalom kezdetét.

Tavaly karácsonykor, december 24-ről 25-re virradóra a kormány felfüggesztette a kijárási tilalmat, és a családi rendezvények tízfős korlátozásába nem kellett beleszámolni a 14 év alatti gyermekeket. A 24-re vonatkozó lazítást december 21-én jelentették be. Ekkor a hivatalos statisztika szerint 7000 fő körüli beteget ápoltak kórházban koronavírus-fertőzéssel. Akkor közülük pedig kb. 500-an voltak lélegeztetőgépen – vagyis körülbelül harmadannyian, mint most. Ez a szám ma 1480. December 21-én a napi halálos áldozatok száma 183 volt – a mai ezzel szemben 257, ez az eddigi rekordérték.

A húsvét miatt kérdéseket küldtünk Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek és Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének. Amint válaszoltak, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!