Orbán ígérete a kétmillió beoltottról teljesen szétcsapta a keddi koronavírus-tájékoztatást

Legfontosabb

2021. március 30. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 2021. 03. 30. 15:02-kor

Délután kiadták az oltottak számát a hivatalos koronavírusról tájékoztató oldalon: 2 000 998.

Korábban írtuk:

Több okból is különlegesre sikerült március 30., kedd, és elsősorban nem azért, mert Orbán Viktor Üzbegisztánból jelentkezett be, és nem is azért, mert eltűnt az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapjáról a szoptatási igazolási minta, hanem azért, mert

a járvány elmúlt egy évében nem történt olyan, mint kedden, hogy a tájékoztató honlapra egész délelőtt nem kerültek fel a hivatalos járványügyi adatok.

Erről semmiféle kommunikáció nem is volt a kormányzat részéről, és noha a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes elhintett egy fertőzöttekről szóló napi adatot (kb. 8000 főt diagnosztizáltak, mondta az MTI szerint) a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, azt nem emelték ki a tájékoztató honlapon. A hírek között mindenesetre megtalálható.

A késedelmes adatok miatt délelőtt kerestük a Koronavírus Sajtóközpontot és a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de választ még nem kaptunk azóta sem.

11:15 volt már, amikor az operatív törzs sajtótájékoztatójának is eljött az ideje, de ők is késtek, noha ez nem példa nélküli, nem az első alkalom, hogy már akár fél órát is csúszott a tájékoztató. Azt adatok ezzel párhuzamosan továbbra sem jöttek ki.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként hétfőn azt tippelte, hogy hétfőre elérjük a kétmillió oltást, a Metropol pedig már ezzel a címlappal is jelent meg kedden.

Aztán valamivel dél után elkezdődött a sajtótájékoztató, amelyen György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője bejelentette:

épp ezekben az órákban

érkezünk el a kétmilliomodik oltáshoz. Ezzel párhuzamosan befrissült a tájékoztató oldal is, ahol pontos számokat az oltásról továbbra sem írtak, csak azt, hogy

ezekben az órákban átlépjük a 2 millió beoltottat.

A koronavirus.gov.hu-n szokatlan módon így dél után is a hétfői adatok szerepelnek több helyen.

Mindeközben maguk a járványügyi adatok nem lettek jók, a halálos áldozatok száma és a kórházban lévők száma is negatív rekordot döntött:

  • Napi új fertőzöttek száma: 4609 (az előző napihoz képest -2654)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 274 (az előző napihoz képest +85)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 12 553 (az előző napihoz képest +262)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1529 (az előző napihoz képest +32)

Az operatív törzs beszámolójáról itt olvashatnak bővebben. Azon sem hangzott el oltási adat.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt sem részletezte, pontosan mit jelent az „ezekben az órákban”.

Müller Cecília viszont már arról beszélt, hogy „hadd fejezze ki az örömét” a kétmilliomodik beoltott miatt, „Magyarország egy oltónemzet”, és „megyünk a világ négy sarkába” a vakcinákért, ugyanakkor ő sem közölt pontos oltási adatokat.

A végleges fertőzöttszám egyébként végül nem lett összhangban Galgóczi 8000-es közlésével, 4609 lett a keddi adat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!